Реклама / Ads
16| 6743 |06.05.2023 НОВИНИ

Италиански танкове “Стрела” - за пръв път във военния парад в София

.
За пръв път във военния парад в София по случай Деня на Българската армия се включват италианските бойни машини “Стрела” от състава на многонационалната бойна група на НАТО у нас.
 

Първи на площад “Княз Александър I” ще преминат над 800 военнослужещи в седем представителни блока. В парада ще се включат 62 верижни и колесни бойни машини, а изтребителната, щурмовата, вертолетната, транспортната и учебната авиация на родната армия ще прелети над София.

 

Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на представителните блокове. 

 

Тържественият водосвет на бойните знамена ще се състои в рамките на парада заради продължаващия ремонт на Паметника на незнайния войн.Той ще бъде отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.


В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителните блокове на въоръжените сили с бойните си знамена.


Веднага след църковния ритуал ще започне военният парад.

 

В парада ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет "Васил Левски" и военно формирование 24 150 – Стара Загора.

 

Парадът ще бъде открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад "Княз Александър I" ще започне въздушният компонент на парада.

 

Предвижда се в него да участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, "Кугар" и "Пантер", както и самолетите L-410, "Спартан", L-39Z, "Пилатус", Су-25 и МиГ-29.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3730 |01.05.2023 На Гергьовския парад в София ще видим танкове, гаубици, ракети и изтребители . 4| 3088 |27.04.2023 Бившият италиански премиер и здравният министър отиват на съд заради COVID-пандемията . 3| 2755 |27.04.2023 Украински журналист е убит край Херсон, а негов италиански колега - ранен . 42| 10589 |16.04.2023 Над 500 убити руски военни за нощ. Немските танкове атакуват окупаторите в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads