Реклама / Ads
3| 7351 |06.08.2021 НОВИНИ

Ивайло Мирчев: Хеликоптерите за пожари струват колкото няколко километра магистрала. Трудно обаче се краде

.
Ивайло Мирчев Източник: БГНЕС
„В продължение на много години не се взимаха никакви мерки за това в България да има нормална служба или нормална организация по отношение на гасене на пожарите, но не с противопожарна техника на земята, а със самолети и хеликоптери. Това е една тема, която се коментира от 10 години и е особен проблем“, - каза Ивайло Мирчев, член за изпълнителния съвет на ”Да, България!” пред ФАКТИ.
 

„Ние имаме доста гори, доста пресечни терени, но едновременно с това доста водоеми. Това благоприятства изключително много за използване на такъв тип авиация”, каза още Мирчев..

 

„При големия пожар в Кресненското дефиле – тогава нямаше как теоретично пожарна техника да стигне дотам. Нямаше нормален начин, по който този пожар да бъде ограничен, освен с хеликоптери”, даде пример народният представител.

 

Вчера стана ясно, че в момента имаме един наличен хеликоптер за гасене. „Имаме хеликоптер, който обаче не е специализиран за гасене на пожари. Това е Ми-17, като един от начините, по които го използват, е да му сложат приспособления за гасене на пожари“, подчерта Мирчев.

 

„Това, което всъщност може да се направи, е да се купят няколко самолета, които са специализирани. Те не са толкова скъпи. Има и достатъчно водоеми в страната. Фактически няколко самолета могат да покрият цялата страна и да се намали опасността от човешки жертви – това, което се случи в последните дни и е абсолютна трагедия. Допуснахме това да се случи, а можехме да го решим в момента, в който имахме тази техника“, смята още Ивайло Мирчев.

 

На въпроса защо според него такава техника не е купена през дългогодишното управление на ГЕРБ, той отговори: „Като цена, става дума за няколко километра магистрала. ГЕРБ по този начин разбират нещата. Цената на придобиване на цялата тази техника е колкото цената на няколко километра магистрала. От такъв тип поръчки и сделки обаче много трудно се присвоява и се краде, защото цените са фиксирани“.

 

„Държавата има достатъчно финансиране, за да може да бъдат купени няколко такива самолета“, категоричен е той.

 

Ивайло Мирчев поясни, че купуването на самолетите може да стане през бюджета за 2022 година.

 

Ивайло Мирчев коментира и предложението за създаване на специална агенция, която да отговаря за медицинските хеликоптери и хеликоптерите за гасене на пожари. „Може да се създаде агенция, това е предмет на дискусии. Обществената поръчка обаче трябва да се задейства още тази година, за да може тези самолети да бъдат купени още следващата година и да не губим повече време“, смята той.

 

Народният представител подчерта, че различните експертни мнения през годините показват, че в България при гасенето на горски пожари е много подходяща именно авиационната техника, тъй като разполагаме с множество водоизточници на кратки разстояния. „Още повече България е малка по територия - лесно и бързо може да се стигне до всяка точка на страната ни. Много подходящо би било съхранението на самолетите например в Безмер, откъдето бързо може да се стигне до всяка точка“.

„Обикновено горските пожари горят до края на септември, когато започва да вали. Реално ние не знаем колко още пожари ни очакват тази година. Днес вали, но дали и утре ще е така?“, каза още той.

 

„Имайте предвид също, че тези пожари често се палят нарочно с цел да бъдат изсечени след това. Пали се пожар, дърветата горят, а след това се взима решение те да бъдат изсечени. Гасенето на пожарите с хеликоптери може да пресече тази дискусионна практика, защото, когато знаеш, че запалиш ли пожар, след час, най-много два, хеликоптерът ще гаси този пожар от въздуха, едва ли би имало много смисъл за теб да го палиш на първо време“, обясни той в края на разговора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3392 |02.08.2021 Ивайло Мирчев: Симпатиите не са обект на политически разговор. Политиките са . 7| 4451 |02.08.2021 Ивайло Калфин: Пламен Николов ще бъде в една много трудна ситуация . 8| 5605 |30.07.2021 Ивайло Вълчев, ИТН: Нито една партия не попита за министрите . 10| 3922 |28.07.2021 Ивайло Вълчев, ИТН: Името на премиера ще стане ясно, когато бъде връчен мандатът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads