Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

26| 2801 |24.09.2021 НОВИНИ

Иван Хиновски: Цената на тока ще скочи с 8-10 процента след Нова година

.
Иван Хиновски
Има големи играчи, които очакват големи търгове, дава цена и сериозна банкова гаранция за сделката. Тази енергия се изнася, тъй като се правят огромни печалби от износ в Сърбия и Гърция. Какво прави ДАНС? Те трябва да направят ревизия на правилата. Това каза по НТВ енергийният експерт Иван Хиновски от ИТН.

Има едни правила, според които трябва да се докладва за сделките. Има вторични сдеки. Купувайки 300 мегавата електроенергия, той вторично препродава на малки сделки на по-висока цена. Поне 20-30 процента си слага отгоре. Достатъчно е ДАНС да направят проверка на тези търговци, които през последните месеци направиха сделки и бяха закрити. Защо тези търговци излязоха от схемата. Тези фирми са закрити, разбирате ли!  300 мегавата е една трета от един ядрен реактор в Козлодуй.

 

Има обосновани съмнения, че има манипулации. Ние още в предишното НС в комисията по енергетика отворихме кутията на Пандора. Искаме промяна в правилата за продажба-да става на малки количества. Има звено за анализ и контрол, което е потискано-кой какво е купил, кой какво е анонсирал. То трябва да е независимо. БЕХ трябва да прави прогнози за потребление, което не се прави.

 

Скоро ще излезе ИТН с програма за решаване на кризата в момента. Тази криза може да се овладее. Трябва нова схема за дивидентите на големите печеливши. Печалбите трябва да се преразпределят в бизнеса. Но не трябва да се прави занаятчийски. Трябва да е ясно на кои фирми и по какви критерии трябва да стане това преразпределение.

 

До нова година няма да има промени в цените на тока. След това ще има нови цени, защото газа расте. Очаква от 8 до 10 процента увеличение. България изнася руски газ за Гърция. Чрез суопови сделки може да се спести това увеличение на тока. Но това изисква дипломатичност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 25| 12313 |22.09.2021 Христо Иванов: „Демократична България“ е готова да бъде инструмент за изграждане на държавност . 2| 2486 |22.09.2021 100 г. от смъртта на Иван Вазов. Почитаме паметта на патриарха на българската литература . 14| 11091 |21.09.2021 Иван Бакалов: Кирил Петков и Асен Василев не са марионетки, зад тях е само амбицията им . 26| 21518 |21.09.2021 Иван Гарелов: Отказът на Петков може би изненада Христо Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ