Реклама / Ads
0| 2936 |12.04.2022 НОВИНИ

Иван Таков: Надявам се и Юрий Гагарин да не стане жертва на политиканска пропаганда

.
Иван Таков, Иван Пешев
Много обекти в София носят името на Юрий Гагарин, включително две улици. Искрено се надявам да не падне и той жертва на грубата политиканска пропаганда, подета от "русофобите" в България в задоволяването на конюнктурните им политически щения. Това каза председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.
 

Той, заместник-председателят на Софийската организация на партията Иван Пешев и граждани поднесоха цветя на паметната плоча на Юрий Гагарин в столичното 138 СОУ "Проф. Васил Златарски" по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката.

 

Таков припомни, че до 1993 година 138 СОУ се казва "Юрий Гагарин", но тогавашната политическа конюнктура, която се повтаря и днес, го сменя с това на проф. Васил Златарски - виден български историк, един от най-големите и авторитетни изследователи на българската държава през средните векове.

 

„При подетата в последните седмици кампания за именуване и преименуване на различни обекти в София, мисля, че е справедливо да върнем името и на 138 СОУ. Не по конюнктурни причини, а за да възтържествува училищната историческа справедливост“, счита председателят на БСП – София.

 

Точно преди 61 години на този ден Гагарин излита на борда на космическия кораб "Восток-1" и прави обиколка на Земята. Така става първият човек в историята, полетял в космоса. Този 108-минутен полет слага началото на пилотираната космонавтика.

 

През 1961 година Гагарин прави околосветско турне, а България е втората държава от него, която посещава. При пристигането си у нас той гостува в 138-о училище, приема да стане негов патрон и посажда смърч в двора му. Това е първото дърво от обособената по-късно "Алея на космонавтите" в училището. След него там борове собственоръчно засаждат и първият и вторият български космонавт Георги Иванов и Александър Александров, Валентина Терешкова - първата жена, летяла в космоса, космонавтите Николай Рукавишников и Павел Попович. В училището има и Музей на космонавтиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2956 |12.04.2022 Гешев се скара с Христо Иванов и напусна заседанието на правната комисия . 0| 2964 |12.04.2022 Министър Иванов: Над 180 млн. лв. допълнително ще влязат в българското земеделие . 0| 3962 |12.04.2022 Иван Демерджиев: Гешев погази закона многократно . 0| 4077 |11.04.2022 Васил Василев все пак е новият шеф на Народния театър “Иван Вазов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads