Реклама / Ads
0| 2405 |20.10.2022 НОВИНИ

Иво Христов: Настоях Черно море да залегне като стратегически регион в сателитната програма на ЕС

.
Европейският парламент даде зелена светлина за преговори по предложението за регламент относно програмата на Съюза за сигурна свързаност за периода 2023-2027 г. Програмата бе представена от Европейската комисия през февруари, а в края на месец юни съгласие по нея бе постигнато и от държавите членки.

Българският евродепутат Иво Христов бе докладчик в сянка по регламента от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D). 

 

„От името на социалистите постигнах в програмата да залегнат полезни за България приоритети“, счита Иво Христов:

 

- намерението за осигуряване на приоритетна свързаност в Черноморския регион;

 

- възможността за равнопоставено участие на малки, средни и стартиращи компании, което дава възможности и за български компании;

 

- поставянето на специален акцент върху екологичния аспект на програмата. 

 

Целта на програмата за сигурна свързаност е създаването на система за сигурна и независима от трети страни космическа свързаност, която да гарантира предоставянето на спътникови съобщителни услуги („satcom”). Тя ще предоставя държавни и търговски услуги за защита на критичната инфраструктура, наблюдение или управление на кризи, като така допринася за устойчивостта на ЕС. 

 

Друга цел на програмата е повишаването на конкурентоспособността на спътниковите съобщителни услуги на ЕС. 

 

Програмата е особено важна за ниските орбити, които понастоящем се заемат от мащабни сателитни проекти на страни извън ЕС. Това изправя операторите от държавите от Съюза пред сериозни трудности, свързани с финансовите аспекти на подобни проекти. Програмата ще вземе предвид и полезните взаимодействие с другите компоненти на космическата програма на ЕС, като например системите „Галилео“ (за спътникова навигация) и „Коперник“ (за наблюдение на Земята).

 

В следващите месеци регламентът ще бъде обект на преговори между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3064 |18.10.2022 Турция изстреля балистична ракета над Черно море . 10| 5230 |18.10.2022 Енергийният министър Христов: „Газпром“ е в таймаут за размисъл за България . 1| 2649 |18.10.2022 Иво Христов: Ядрената война и удавянето в пропаганден конформизъм са два пътя към самоунищожението . 0| 2683 |17.10.2022 Протестиращи настояха посланикът на Иран да не бъде канен на първото заседание на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads