Реклама / Ads
0| 2597 |13.06.2023 НОВИНИ

Изкуственият интелект дописва последната песен на “Бийтълс”

.
Изкуствен интелект ще помогне за създаването на "последната песен на Бийтълс". Това обяви пред BBC 4 Сър Пол Маккартни. Технологията е била използвана за „извличане“ на гласа на Джон Ленън от старо демо, за да може той да завърши песента. Парчето ще бъде пуснато тази година.
 

Маккартни не посочи името на песента. Вероятно обаче става дума за композиция на Ленън от 1978 г., наречена Now And Then.


Маккартни получил демото за песента още миналата година от вдовицата на Ленън - Йоко Оно. Тя е част от касетата “За Пол”, създадена от Ленън, малко преди смъртта му през 1980 г. Две от парчетата - Free As A Bird и Real Love - бяха завършени и издадени през 1995 и 1996 г. 


Тогава е направен опит Now And Then да бъде записана, но музикалната сесия е изоставена. Според думи на Пол Маккартни китаристът Джордж Харисън е определил песента като "боклук" и е отказал да работи по нея.


Твърди се също, че е имало технически проблеми с оригиналния запис заради бръмчене, което се чува от апартамента на Ленън, където е бил записан. През 2009 г. е издадена нова версия на демото, без фоновия шум, на контрафактно CD. Феновете спекулират, че този запис може да не е бил достъпен през 1995 г., което предполага, че е бил откраднат от апартамента му, заедно с други лични вещи, след смъртта му.


През следващите години сър Пол многократно е говорил за желанието си да завърши песента. Изглежда, че технологиите вече са предоставили на музиканта шанс да постигне тази цел.


Повратната точка се оказа документалния филм на Питър Джаксън. Тогава компютри бяха обучени да разпознават гласовете на "Бийтълс" и да ги отделят от фоновия шум и дори собствените си инструменти, за да създадат "чист“ звук. Същият процес позволи на сър Пол да направи дует с Ленън на скорошното му турне, както и нови миксове за съраунд звук от албума Revolver, създаден миналата година. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3358 |03.06.2023 Кампанията, в която истината е трофей: Изборите в САЩ в сянката на изкуствения интелект . 1| 2827 |12.05.2023 Иво Христов: Да подходим със здравословен скептицизъм към изкуствения интелект . 4| 3175 |11.05.2023 Петър Витанов с решителен вот за първите в историята правила за изкуствения интелект . 4| 2679 |10.05.2023 Експерти: Изкуственият интелект е екзистенциална заплаха за цялото човечество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads