Реклама / Ads
0| 2437 |03.05.2023 НОВИНИ

Износът ни за Великобритания е с ръст от 15 % - над 723 млн. евро

.
Източник: Министерство на иновациите и растежа
Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната ни, като през последните години стокообменът е на нивото от един милиард евро. За 2022 г. двустранната търговия възлиза на 1.2 млрд. евро, което е ръст от 23.8 % спрямо предходната година. Износът ни за 2022 г. достига пикова стойност от 723.6 млн. евро и нараства с 15.3 %. Обединеното Кралство е в Топ 10 и сред партньорите ни по отношение на инвестициите.

Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и изпълнителния директор на Британско-българската бизнес асоциация (БББА) Десислава Митева, съобщиха от пресцентъра на МИР.

 

Двамата обсъдиха идеята на Асоциацията за създаване на Експортен хъб, който да помага на български иновативни и високотехнологични компании да се развиват на британския пазар.

 

Министър Пулев посочи, че въпреки добрите резултати от последната година, има неизползван потенциал в българския експорт към Обединеното кралство. Той изрази подкрепа към идеята на Британско-българската бизнес асоциация, която ще даде нови възможности за българските компании да стъпят на британския пазар.

 

„Интернационализация на малките и средни компании е един от основните ни приоритети. Чрез Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) към МИР се организират търговски мисии и изложения, за да се помогне на българския бизнес да излезе на външни пазари“, подчерта министър Пулев.

 

Изпълнителният директор на БББА Десислава Митева обясни, че първа фаза на проекта за такъв хъб предвижда организиране на събитие в Лондон през октомври с цел ангажиране на българската диаспора на Острова.

 

Фокусът на събитието ще бъде върху това как една компания да стартира бизнес във Великобритания. Двамата се обединиха около идеята, че има много български компании, които имат шанс за развитие на британския пазар и те трябва да бъдат подпомогнати и с менторска програма.

 

Пулев и Митева обсъдиха и организирането на предстояща делегация от британски компании, които да посетят България, както и представяне на успешни примери на български компании, вече стъпили на британския пазар.

 

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че през последните месеци се работи активно и за българските стартиращи и високотехнологични компании е осигурен ресурс по новите програми, които МИР управлява. „Създадохме добри предпоставки за подпомагане на предприемаческата екосистема. Сключихме две нови споразумения с Фонда на фондовете по двете нови програми за Конкурентоспособност (ПКИП) и за Научни изследвания и иновации (ПНИИДИТ). По тях има осигурени 500-600 млн. лв. само за дялови инструменти, обяви Пулев. „Осигурихме и още 360 млн. лв. финансова инжекция за българските предприемачи чрез дялови инструменти с подписаното с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) споразумение“, допълни той.

 

Пулев напомни, че МИР издава вече и т.нар. Стартъп-виза. „Това дава възможност за привличане на високотехнологични инвеститори извън ЕС, които да регистрират иновативен бизнес по облекчена процедура у нас. Те ще могат да наемат български таланти и да създават работни места“, подчерта още той. На срещата присъстваха още изпълнителните директори на ИАНМСП Бойко Таков и на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2436 |03.05.2023 Евродепутатите на БСП с декларация в подкрепа на „Земя“, след като редакцията беше изгонена от „Позитано“ 20 . 0| 2374 |03.05.2023 Рекордните 8 млрд. евро превъртаме в търговията с Румъния . 3| 2536 |03.05.2023 Министър Гечев в НС: В страната има продукция за над 3 млрд. евро, която не може да се продаде . 0| 2367 |03.05.2023 Българският художник Греди Асса с изложба в Европейския парламент по покана на Цветелина Пенкова и посланик Бончев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads