Реклама / Ads
5| 4169 |23.01.2024 НОВИНИ

Израел предложи лидерите на Хамас да напуснат Газа, ако искат прекратяване на огъня

.
Израел е предложил на лидерите на радикалното палестинско движение Хамас да напуснат Ивицата Газа като част от ново предложение за сключване на споразумение за прекратяване на огъня, съобщи CNN.
 

Макар че предложението ще осигури безопасен изход за лидерите на движението, лишаването на Газа от нейните ръководители може да отслаби контрола на Хама" над региона и да позволи на Израел да продължи да наблюдава висшите представители в чужбина.





През четирите месеца на конфликта Израел не е успял да залови или убие нито един висш представител на Хамас в ивицата Газа. Лидерите на групировката се намират в Катар, Ливан и на други места извън палестинските територии, уточнява телевизионният канал.

 

Според един от служителите, запознат с дискусиите, предложението на Израел лидерите на Хамас да напуснат Газа, макар и да е малко вероятно да бъде прието от Хамас, е било обсъждано като част от по-широките преговори за прекратяване на огъня поне два пъти през последните седмици - веднъж миналия месец във Варшава от шефа на израелското разузнаване, директора на Мосад Давид Барнеа, и след това отново този месец в Доха с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

 

Това става и на фона на активна дипломатическа дейност, която се опитва да постигне продължително прекъсване на сраженията и освобождаване на заложници, за които се смята, че все още са живи в Газа. Главният служител на Белия дом за Близкия изток, Брет МакГърк, ще пътува до Египет и Катар тази седмица за допълнителни разговори.





Американски и международни служители, запознати с преговорите, заявиха, че неотдавнашното участие на Израел и Хамас в разговорите е окуражаващо, но че сделката не изглежда неизбежна.

 

Предложението лидерите на Хамас да напуснат Газа беше повдигнато във Варшава през декември от Барнеа, най-високопоставения служител на израелското разузнаване, когато той се срещна с директора на ЦРУ на САЩ Бил Бърнс и министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, който действа като посредник с "Хамас". Служител, запознат с дискусиите по време на срещите, заяви, че след това въпросът е бил повдигнат отново, когато Блинкен е бил в катарската столица по-рано този месец.


На тази среща Ал Тани казал на Блинкен, че израелската идея "никога няма да проработи", казва служителят. Отчасти поради недоверието на Хамас, че Израел всъщност ще прекрати операциите си срещу Хамас в Газа дори след напускането на ръководството му.





Държавният департамент на САЩ, ЦРУ и кабинетът на израелския министър-председател отказаха коментар.

 

Въпреки че не е ясно дали в частни разговори Израел е назовал кои лидери на Хамас се надява да напуснат Газа, няма по-голяма мишена от Яхия Синвар, висшия служител на Хамас в Газа. Синвар е "ходещ мъртвец", заявиха Нетаняху и други.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4256 |23.01.2024 Протестът продължава. Майката на Даная: "Уважаеми лекари и сестри, битката, която водим, е и за вас" . 1| 4362 |23.01.2024 Мехран Давари е освободен от Бусманци, остава в България /видео/ . 4| 4653 |23.01.2024 Доц. Кунчев прогнозира грипна епидемия в 1/3 от България . 12| 4357 |23.01.2024 ISW: Москва все още иска смяна на властта в суверенна Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads