Реклама / Ads
3| 3132 |16.03.2023 НОВИНИ

Израел разреши вноса на български яйца

.
Министър Стоянов е на посещение в Израел Източник: БГНЕС
Израел разрешава внасянето на яйца от България. Това стана ясно по време на среща в Тел Авив между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието и селските райони Ави Дихтер.
 

Вносът на яйца от България в Израел е бил ограничен от години. Български компании имат интерес към израелския пазар и Службата по търговско-икономически въпроси е задействала процедура за получаване на разрешително.

 

Процесът е сложен и дълъг, отнел около година, но Дихтер заяви, че е приключил с положително решение.

Двамата министри ще проучат възможността за подобно разрешение и за внос на телешко месо от България. Също така Израел има интерес и за увеличаване на вноса от България на зърнени култури.

 

„България е с големи традиции и силен земеделски и животновъден сектор, но имаме интерес към обмяна на опит за внедряване на повече иновации в него, които да насърчат растежа на компаниите”, подчерта министър Стоянов.

 

На срещата бяха представени някои от постиженията на Израел в земеделието - рециклиране на отпадна и преработка на морска вода, мониторинг на културите и др.

 

Предложено бе и създаването на съвместна инициатива между Министерството на земеделието и селските райони и българската Служба по търговско-икономически въпроси, в рамките на която, в оперативен порядък, да се обсъжда опита на двете държави като информацията да бъде предоставяна на българските институции и бизнес.

 

Двете страни проучват стартирането на дейности за обмяна на знания и съвместно производство в отбранителната индустрия.

 

„През последните дни проведох редица срещи с водещи израелски компании в сектора. За всички тях България и отбранителната ни индустрия са познати и виждат потенциал за съвместни проекти”, подчерта Никола Стоянов.

 

Според него е необходим тласък на държавно ниво, който ще даде старт и на серия от съвместни проекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2934 |12.03.2023 Мащабни протести в Израел срещу планираната реформа на съдебната система . 1| 3993 |09.03.2023 Четирима българи признати за ”Праведници на света” в Израел . 2| 3044 |26.02.2023 Десетки хиляди на протест в Израел срещу съдебната реформа на Нетаняху . 1| 3424 |19.02.2023 Сирия обвини Израел за удара в Дамаск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads