Реклама / Ads
2| 2695 |12.02.2024 НОВИНИ

Израел удари Рафах, върна си двама заложници

.
Двама заложници на Хамас са освободени при операция на израелската армия в град Рафах в Ивицата Газа, съобщиха световните агенции.
 

Израелските въоръжени сили заявиха, че днес са нанесли "поредица от удари" по южната част на Газа, които вече "са приключили", без да предоставят повече подробности.





Израелските военни също така заявиха, че рано тази сутрин са спасили двама заложници от плен в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

 

Те казаха, че двамата мъже са били отвлечени от бойци на "Хамас" от кибуца Нир Ижак по време на атаката на 7 октомври, с която започна 4-месечната война между Израел и "Хамас". Заложниците са били освободени от израелски специални сили по време на операция в Рафах.

 

Армията заяви, че двамата мъже са в добро здравословно състояние.

 

След 128 дни в плен в Израел се завръщат 60-годишният Фернандо Симон Марман и 70-годишният Луис Хар, предаде Си Ен Ен.





Двамата мъже са отвлечени от Хамас от кибуца Нир Ижак при атаката на 7 октомври миналата година, която сложи началото на войната в Близкия изток.


Двамата заложници са в добро здраве и са отведени в болница, съобщи израелската армия.

 

По-рано от Червения полумесец обявиха, че Рафах е подложен на израелска атака. Най-малко 37 палестинци са убити, има и много ранени.


Снощи американският президент Джо Байдън е провел телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да го призове да не предприема военна операция в Рафах, без надежден план за защита на цивилните. Байдън е призовал да бъде осигурена безопасността на 1 млн. души, които са потърсили убежище в Рафах. От началото на войната, повече от половината от населението на анклава живее в града.






Нетаняху е заявил, че на север от Рафах има достатъчно място, където хората от града да се преселят. Обявил е още, че всеки който е против израелската операция в палестинския град, подкрепя „Хамас“.Според Тел Авив в Рафах са разположени четири батальона на ислямистката организация.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2853 |12.02.2024 Температурите остават по-високи от обичайните, но ни чака много дъжд . 1| 2693 |11.02.2024 Протестиращите представители на две организации се срещат утре в 12 ч. със земеделския министър . 13| 3221 |11.02.2024 Атанас Славов: Връзката между Гешев и кръговете около Нотариуса и Петьо Еврото е явна . 1| 2876 |11.02.2024 Създателят на PISA: По-ниските глобални резултати се дължат на пандемията и ученето дистанционно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads