Реклама / Ads
6| 6232 |06.02.2017 НОВИНИ

Жената, построила тунел ”Ечемишка”: Къщата ми все едно е паднала

.
веселина Нинова
Инженер Веселина Нинова е жената, ръководела лично строителството на тунела ”Ечемишка”. 32 години по-късно тя си спомня мига, в който преминава през тунела, който е построила. ”Къщата ми все едно е паднала. Те им казват тунелите на Веси Нинова …да , така ги знаят”
 

В началото на 80-те години над 600 мъже - инженери гледат в очите тогава 35-годишната Веселина Нинова. Тя е жената, оглавила създаденoто от държавата предприятие, което да пробие хълмовете и да ги превърне в път.

 

"Тунел "Ечемишка" беше … най качественият тунел. Цялата заготовка я доставихме тогава от военните заводи в Лом с качество супер, но това е преди 32 години. За 32 години и аз съм станала виждате какво... Боли ме, защото не се поддържаше това нещо. Защото и аз, ако не пия лекарствата на 70 години, няма да изглеждам като що годе нормален човек. Знам, че през 2008 година е правен проект за ремонт на осветлението, но е останал в небитието поради липса на средства", сподели инж. Нинова пред  Bulgaria ON AIR

 

Инженер Нинова няма да забрави 1985 година. Двата тунела са готови – единият кръщават на местността Топли Дол, а другият на малка рекичка в близост - Ечемишка. "Ама като дете си го гледаш. Да, това са моите рожби", заяви жената.

 

Да гради е смисъл на живота й. На 70 години, инж. Веселина Нинова днес все още строи. "Това е животът ми! Аз съм по принцип хидроинженер…много язовири съм оставила зад гърба си , но за мен тунелите са моят живот. Много ги обичам. Какво ми дава сила толкова време да се занимавам с това? Тунелите "Топли дол" и "Ечемишка", и Язовир "Бебреш" ми взеха ... да нямам деца. На 40 години направих аборт там, защото трябваше да предавам Язовир "Бебреш". И за това призванието ми, любовта към професията запълва липсата, която съм имала винаги. Това е единственият ми смисъл сега.. няма да е за дълго, но искам да съм полезна. В основата на всичко, запомнете е поддържането. 2008 година има готвен проект за ремонт, а няма пари", разказа още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3787 |06.02.2017 Ламарина пробила черепа на жената в тунел „Ечемишка” . 0| 4807 |05.02.2017 Жена загина след като лампа падна върху кола в тунела „Ечемишка“ . 0| 5044 |26.12.2016 Хемус се запуши, 3 км тапа преди тунел ”Ечемишка” . 0| 3712 |09.11.2016 Пак верижна катастрофа в тунела ”Витиня”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads