Реклама / Ads
17| 4977 |28.01.2022 НОВИНИ

Журналисти да се подвеждат под наказателна отговорност иска депутатка от ПП

.
Депутатка от “Продължаваме промяната” е поискала журналисти да се подвеждат под наказателна отговорност за публикации. Предложението е подкрепено и от Тошко Йорданов от “Има такъв народ”. Идеята предизвика реакции в социалните мрежи и критики от журналисти. Сред тях са карикатуристът Чавдар Николов, Атанас Чобанов от “Биволъ” и Полина Паунова от “Свободна Европа”.
 

Антония Димитрова от ПП и Тошко Йорданов членуват в Комисията по култура и медии в Народното събрание. Там представят и идеята държавата да може да подвежда под наказателна отговорност журналисти. 

 

Всяка една медийна публикация задължително да има автор и той да носи отговорност за написания текст. Тази идея се появи още в 46-тото Народно събрание и бе лансирана именно от “Има такъв народ”. Депутатката на “Продължаваме промяната” обаче я допълнила - държавата да може да подвежда под наказателна отговорност журналисти за съдържанието, което се оповестява публично.

 

“Свидетели сме как се бълват всякакви фалшиви новини, за което човек трябва да носи лична наказателна отговорност”, посочи Димитрова. 

 

Според последния доклад на “Репортери без граници” България е на 111-то място по свобода на словото. По темата са говорили и представителите на Министерския съвет по време на изслушването си в комисията LIBE в Европарламента вчера.

 

Според изказванията на премиера Петков Планира се и работата върху законодателни разпоредби, насочени върху подобряване на прозрачността, отговорността и независимостта на медиите, засилване на управлението на публичните медии, включително и мерки за предотвратяване на политизирането на медиите и мерки, свързани с финансирането на медиите в подкрепа на плурализма и многообразието. Работата ще започне през втората половина на 2022 г. в синхрон с очакваното публикуване от страна на Европейската комисия на Акт за свободата на европейските медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3087 |27.01.2022 Регионалният министър да потърси наказателна отговорност на АПИ зарази трагедията на АМ ”Струма” . 5| 3779 |25.01.2022 Властта за журналистите: Мисирка срещу „глупав кучи син”. Как Байдън реагира на неудобен въпрос . 9| 3095 |24.01.2022 ”Свободата на словото” в Мексико: Трима убити журналисти от началото на 2022 г. . 0| 2825 |29.12.2021 В Хонконг арестуваха журналисти от опозиционна онлайн медия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads