Реклама / Ads
0| 3117 |22.03.2022 НОВИНИ

Кабинетът „Петков“ иска Европрокуратурата да има собствена администрация у нас

.
Лена Бориславова Източник: БГНЕС
Българското правителство подготвя законопроект, с който ще бъда обособена собствена администрация на Европейската прокуратура в България. Това заяви на брифинг късно снощи началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова след срещата на министър-председателя с представителите на Европейската народна партия, които са на посещение у нас.
 

„Личното уверение на премиера е, че той ще направи всичко възможно, за да може тази институция да работи абсолютно безпроблемно на българска територия, включително чрез законодателни промени, които подготвяме в момента и се надявам до една седмица да можем да ви представим, насочени към това Европейската прокуратура да има у нас своя собствена администрация, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най-оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната“, обясни Бориславова.

 

И още – премиерът е запознал пристигналите в София двама представители на Европейската народна партия с фактите около задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата ръководителка на правителствента информационна служба Севдалина Арнаудова.

 

Лена Бориславова поясни, че Кирил Петков е запознал представителите на ЕНП със системните проблеми на българското правосъдие и управлението на евросредствата у нас:

 

„Бяха изложени факти и обстоятелства, свързани със системите нарушения и подозрителни кредити, раздавани от Българската банка за развитие. Премиерът разказа за ситуацията с язовирите и строежа им от свързани фирми без строителни разрешения, за ситуацията със строителството на автомагистрала „Хемус“. С представителите на Европейската комисия и Европейския парламент бяха обсъдени и възможностите за това как европейските институции и българските институции могат да започнат да работят по-добре“.

 

Говорителката на Петков отрече да е оказван политически натиск за задържането на Борисов, Арнаудова и Горанов:

 

„По никакъв начин не е оказван политически натиск. Единственото, което е, както казах и преди, роля на премиера е да даде пълна свобода на разследващите органи“.

 

Представителите на Европейската народна партия не направиха изявления. Бориславова обясни защо:

 

„Те са тук на една неутрална мисия за да установят какви са фактите и обстоятелствата. Не могат да правят изявления, преди да бъдат събрани всички факти и обстоятелства“.

 

Тя заподозря Прокуратурата за това, че в няколко сайта са изтекли свидетелските показания на премиера Петков:

 

„Истината е, че всичко в тази държава тече. Тук аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка и това изтича, след като те са се запознали с нея“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6161 |21.03.2022 Социалистите в ЕП искат правосъдието да освети схемите от годините управление на Борисов . 0| 3079 |21.03.2022 „РФ иска да внесе напрежение“: От ВМС разсеяха страховете, че мините ще се търкалят по плажа . 0| 8651 |21.03.2022 Премиерът: Безумие! Божков иска да даде информация, а прокуратурата не я интересува . 0| 3831 |20.03.2022 Швейцария да е посредник между Киев и Москва поиска Зеленски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads