Реклама / Ads
5| 6319 |01.10.2013 НОВИНИ

Кабинетът спасява хората с лоши ипотеки

.
18 000 семейства остават без дом, не могат да си плащат ипотечния кредит.Министърът на икономиката Драгомир Стойнев обеща в Пловдив законодателни промени, които ще са в помощ на хората с необслужвани ипотечни кредити, за да не изгубят единственото си жилище.
 

По данни на големите български банки проблемните жилищни заеми, които не се обслужват системно, са станали 35 000 - около една четвърт от всички. Очаква се по Коледа 18 000 от тях, много от които за първо жилище, да станат предсрочно изискуеми, съобщава "Труд".

“БСП поема отговорност да направи законодателни промени, които да помогнат на хората с единствен дом в тази тяхна отчаяна ситуация, да им дадем надежда. Уверявам, че ще има конкретни действия, но в крайна сметка тук отговорността е и на банките”, подчерта Стойнев.

Министърът допълни, че по време на строителния бум финансовите институции са раздавали лесно кредити, а сега положението станало тежко, защото хората не могат да плащат и трябва да напуснат дома си.

“Смятам, че политиката на диалог, която водят правителството и министерството на икономиката, ще даде крайните резултатите, за да бъдат всички удовлетворени и да не се стига в държава от ЕС и в 21 век до ситуация хора да остават на улицата”, допълни Стойнев, според когото проблемът с лошите ипотечни кредити е “огромен”.

“Според мен това е заиграване от страна на политиците с определени групи от населението. Един вид: “Дайте да видим кои са в тежко положение и да кажем, че можем да направим нещо за тях”, коментира изпълнителният директор на консутантската компания “Кредит Център” Тихомир Тошев. Той подложи на съмнение данните за 18 000 предсрочно изискуеми кредити и подчерта, че и сега банките имат практиката да опрощават или разсрочват заеми, за които е ясно, че не могат да бъдат изплатени заради обективни затруднения.

Тошев припомни също, че скоро в Европарламента ще бъде разисквана нова директива за ипотечните кредити, която ние неминуемо ще трябва да включим в законодателството си.

Директивата предвижда създаване на ясни правила за рекламата на тези заеми, стриктна проверка на кредитоспособността на клиента, възможност за предсрочно погасяване и други стъпки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4610 |24.09.2013 Райчев: Успехът на Орешарски за 100 дни е, че кабинетът оцеля . 14| 5888 |22.09.2013 В. Рашидов: Пак се върнаха хората, отхранени със златни лъжички . 53| 5154 |19.09.2013 Станишев: Правителство прави реформи, хората се умориха от вувузели . 17| 5750 |17.09.2013 Корнелия Нинова сигурна, че кабинетът няма да падне, сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads