Реклама / Ads
2| 4975 |05.10.2021 НОВИНИ

Какво е BGP и защо извади Facebook от строя?

.
Мащабен срив извади от строя Facebook и всички останали приложения, собственост на компанията на Марк Зукърбърг. Проблемите бяха регистрирани по цялото земно кълбо, продължиха часове наред и костваха на компанията загуба за милиарди. Според мнозина причината е проблем с протокола BGP.
 

Обяснено просто BGP (Border Gateway Protocol) е една от системите, които интернет използва, за да се осигури безпроблемното придвижване на информацията между домейни. Съществуват обаче безброй много различни доставчици на интернет услуги, пътища и сървъри, които отговарят за това данните на потребителите да стигнат до където трябва. Има най-различни маршрути и посоки, които тези данни могат да изберат. 

 

Работата на BGP е да им покаже този път и да гарантира, че той е най-добрият и най-бързият такъв. 

 

Що се отнася до BGP, интернет е разделен на големи мрежи, известни като автономни системи. Това са мрежи, които се контролират от център. Това може да е интернет доставчик, компания (като Facebook, например) или друга организация като университет или правителство. В този смисъл би било изключително трудно да се изградят мостове, които да свържат тези автономни системи с всички останали. Тук е работата и на BGP. Протоколът трябва да посочи през кои автономни системи трябва да преминат данните, за да стигнат до крайната си цел, пишат от The Verge.

 

Интернет обаче постоянно се променя. Съответно се променят и самите автономни системи. Би било трудно обаче да се направи “карта” на цялата мрежа. Затова е автономните системи споделят съдържанието помежду си. И тук е много лесно да си представим къде точно може да се обърка всичко. 

 

В зараждането на GPS системата хората много често се шегуваха, че навигацията може да принуди потребителите неволно да се хвърлят от някоя скала. Общо взето може да се случи същото и с BGP - ако някой по веригата направи грешка, това може да откара трафика в грешна посока. А това предизвиква проблеми. Ако тази грешка не бъде уловена навреме, това ще стане част от множество автономни системи.

 

Facebook разполага със собствена BGP система, която позволява на компанията да прави бързи ъпдейти. Според експерти по киберсигурност рутинен ъпдейт на системата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8184 |05.10.2021 Слави Василев: Корупцията е там, където е, защото няма кой да възпира премиера. Особено ако той е Борисов . 8| 4212 |04.10.2021 Мащабен срив извади от строя Facebook, Instagram и WhatsApp . 17| 6480 |04.10.2021 Преподавател-юрист до Херо Мустафа: Прокурори ме термозят, защото имам гей-влечение. Помогнете! . 16| 61009 |02.10.2021 Карбовски: Искам да попитам проф. Герджиков - какво мисли за нощните шкафчета на Борисов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads