Реклама / Ads
0| 3906 |26.06.2022 НОВИНИ

Калина Константинова: В пика на борбата с корупцията дръпнаха спирачката

.
Промяната не е продължила само 6 месеца. Тя предстои да продължи. Вотът на недоверие е яростна битка на статуквото да си върне надмощието. Аргументите и мотивите към него, начинът, по който гласуваха другите партии, беше странен. Въпреки всички кризи, които посрещнахме в тези 6 месеца, ние съумяхме да се справим и оценките да са позитивни. Мотивите за този вот на недоверие бяха политически. Дръпната беше спирачката за борбата за корупцията в момента, в който тази борба отиде в своя пик.
 

Това заяви пред bTV вицепремиерът по ефективното управление от отиващия си кабинет на Кирил Петков Калина Константинова. 


По думите й реформите са стигнали до там, докъдето е било възможно - закрита е специализираната прокуратура, а на прага на нов закон за КПКОНПИ кабинетът си е отишъл. 


"В условията на една неработеща прокуратура колкото и доклади, колкото и сигнали и доказателства да има там, те седят паркирани на рафтове и не водят до справедливост. Хиляди анализи и вътрешни одити за язовири и вътрешни комплекси съм входирала. Най-много дела европрокуратурата е стартирала у нас и тепърва ще виждаме резултатите. Освен закриването на специализираната прокуратура, изготвихме проект за нов закон за КПКОНПИ, който бе блокиран в преговори. В момента, в който казахме да се върви напред и тези несъгласия да се гладят прозрачно и пред хората, правителството падна. Всички смели крачки, които можехме да направим, сме ги направили. Но те имат нужда от време, а и както виждаме - от мнозинство", посочи Константинова. 


Тя се надява коалицията да може да бъде реанимирана и правителство да има в рамките на това Народно събрание. 


"Надявам се коалицията да може да бъде реанимирана. Експертите в ИТН са полезни и има огромно обединение около задачите, които трябва да бъдат свършени. Надявам се да има държавническо, а и чисто егоистично мислене, че исканите от тях реформи ще продължат да се осъществяват в рамките на това НС", посочи Константинова. 


В същото време обаче посочи, че при настоящото лидерство в ИТН преговори не може да има. Причината - депутатите от партията са показали, че са проксита на Слави Трифонов. 


"Слави Трифонов спря категорично да говори с премиера и който и да е от другите партии. В момента, в който този диалог бе преустановен и депутатите казаха, че нямат мандат да взимат решения, стана трудно. Беше ясно, че ще се стигне до този патов край", посочи Константинова.


Преговори няма да има и с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". 


Константинова отрече обвиненията, че е човекът на ГЕРБ в кабинета на Петков. 


"Била съм част от политическия кабинет - съветник на Румяна Бъчварова. Това бе коалиционно правителство и във всички кабинети бяха поканени млади експерти с идеята да се направят обективни и модерни реформи и анализи. Тогава и Христо Иванов беше министър, Надежда Йорданова бе началник на кабинета му. Колега в кабинета на Бъчварова бе Божидар Божанов", посочи Константинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4223 |21.06.2022 Калина Константинова кастри администрацията на Министерския съвет с над 15% . 0| 3245 |10.06.2022 Константинова: Правителството пое ангажимент за нулева толерантност към корупцията, който безусловно спазваме . 0| 3655 |05.06.2022 Константинова: Не виждам причина да подам оставка. Задачата е изпълнена . 0| 2962 |02.06.2022 Изслушват Калина Константинова в НС за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads