Реклама / Ads
0| 5653 |27.09.2007 НОВИНИ

Кампанията почва; бюлетините - с дължина като за "Гинес"

.
Официално стартира предизборната кампания за предстоящите местни избори. Тя ще приключи в 00.00 часа на 26 октомври. Само малък брой печатници в България могат да отпечатват новите бюлетини.
 

Днес завършва регистрацията на кандидатите за кметове и общински съветници в Общинските избирателни комисии. 88 партии и коалиции са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в изборите за кметове на населени места и общински съветници. На 17 партии и коалиции ЦИКМИ е отказала регистрация. Отказите са обжалвани пред Върховния административен съд и жалбите са отхвърлени.

Според избирателния закон агитационните материали на партиите и инициативните комитети от днес могат да се разполагат само на определените за това места. Когато се разлепват на частни имоти, витрини на търговски обекти и други, това трябва да става с изричното съгласие на собствениците на имотите. Кметовете на общини са длъжни да премахват такива материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, личното или обществено имущество, безопасността на движението, или накърняват честта и доброто име на кандидатите. Забранено е унищожаването на агитационни материали, които са поставени на определените места и по определения ред. Забранено е 24 часа преди изборите и до приключване на изборния ден поставянето на агитационни материали на по-малко от 50 метра от изборните помещения. Остава забраната за публикация в деня на изборите на социологически проучвания за изборите.

По повод дължината на новите бюлетини, с които шегобийци предлагат да се кандидатства за книгата на рекордите "Гинес", стана ясно, че има малък брой печатници в България, които могат да ги отпечатват, при това те не са равномерно разпределени географски по цялата страна. По БНР министърът на държавната администрация Никола Василев успокои аудиторията, че имало около 2000 резервни урни и така по-дебелите пликове с по-дългите бюлетини нямало да създадат проблем при гласуването. Новите, по-дълги бюлетини не оскъпявали изборите, тъй като те стрували само няколко процента от бюджета на гласуваните пари за вота. Най-скъпото в изборите били възнагражденията на членовете на избирателните комисии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5654 |26.09.2007 Партията на Ковачки хареса историк социалдемократ за София . 4| 5608 |26.09.2007 Георги Кадиев: Далеч от "корупционните" играчи . 0| 6030 |25.09.2007 Шофьорът-камикадзе край Градево бил без книжка! . 8| 5652 |27.09.2007 Учителската стачка - ден четвърти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads