Реклама / Ads
9| 8785 |15.08.2023 НОВИНИ

Кармен от Казанлък произнесе присъдата на България: Можем ли да излезем от ада?

.
”Кармен” от Казанлък... Източник: Нова тв
Над 600 пожара вилнеят от месец в Гърция и е обявено бедствено положение. Зловещо е положението и на Хаваите, където бушуват пожари и броят на жертвите расте. Имаше бедствено положение и в Италия - заради пороите, в които загинаха хора. Турция отново бе ударена от земетръс. По света природните бедствие не стихват.

50 български пожарникари помагаха срещу пожарищата в Гърция, хората там ги прегръщаха благодарни. От цял свят доброволци и професионални отряди отиват да помагат на бедстващите. И така е редно: когато някой е в беда, другите да му помагат. 

Затова и повечето държави са рамо до рамо с украинския народ, който се защитава от руската агресия.

 

Но да оставим геополитиката и да видим какво се случва у нас. 

 

Миналата нощ над сто роми се хвърлили в ръкопашен бой в казанлъшкия квартал „Кармен“. Не знам дали името на квартала има нещо общо с едноименната опера на Жорж Бизе по литературното произведение на Проспер Мериме, но някои прилики се натрапват. Главните героини и в двете истории са циганки. И двете се превръщат в повод за свади и масови сбивания. И двете не са образовани – едната в края на XIX век, а другата през XXI.

Композиторът Бизе в своята опера изчиства образа на Кармен от лошите черти, описани от Мериме и я превръща в любима героиня на публиката в цял свят.


.
Кармен на Жорж Бизе и Проспер Мериме...

 

Нашата „Кармен“ от ромската махала в Казанлък обаче си е натурална и автентична. Затова е без капка свян заявява пред тв камерите: „Голям мъж си извади х.я да пикае пред дъщеричката ми и така почна боя. Стана страшно…“.

 

Веднага след това в мрежата се изсипа водопад от нападки срещу младата майка. Била проста, глупава, неграмотна, цинична… Да, такава е. Да не би някой да е учуден? Това е резултат от твърденията на всеки нов парламент и правителство, че взимат специални мерки всички българчета, ромчета, турчета и пр. да ходят на училище. Колко милиони се наляха от Европа за образователни програми, които милиони потънаха (не)известно къде? Милиони отидоха и за сексуално възпитание на подрастващите ромки. Други за озаптяване на насилието в пренаселените бедняшки квартали.

 

Резултатът е: Един голям мъж си извади…

 

Това е присъда, драги сънародници и кресливи, татуирани с Ботев и Левски патриоти. Искахте прости, чалгализирани избиратели, които да гласуват за вас срещу 50 лева – имате ги.

 

По същото време, докато в кв. „Кармен“ десетки мъжаги, юноши и дори деца се млатили заради пикаене и няколко псувни, детското отделение на болницата във Враца пусна кепенците. Удариха му ключа и близо 20 000 деца останаха без здравна помощ.

 

Цяло лято стотици села и квартали са без вода в жестоките жеги, а в близо 420 населени места липсва въобще водопреносна мрежа.

 

Освен това всяко трето семейство в България е засегнато от домашно насилие, според официалната статистика. А според неофициалната?

 

В същото време законотворците хвърлиха обществото в поредно недоумение и изнервеност с текстове, които дават права на полицаи и прокурори да изземват автомобили от граждани употребили алкохол или наркотици. Привидно добро намерение, но облечено в абсурдна формулировка.

 

От тези наши  бедствия кой ще ни избави? Не е пожар да го угасим. Не е порой, да изчистим тинята и да залесим след него. Не е глупав текст от закон, който да бъде прекроен за Н-и път…

 

Става дума за срив на нацията, различни слоеве от която са лишени от елементарни условия за живот, образование, здравеопазване и развитие.

 

Колкото и голямо въображение да имаме, сравненията между „Кармен“ на Мериме и Бизе и „Кармен“ в Казанлък ще си останат плод на журналистическо хрумване – нищо повече. Защото нищетата – физическа и духовна, е по-зловеща от всички природни злини. Тя е адоподобна, а не временно бедствено положение.

 

„Кармен“ от Казанлък ни прочете присъдата, но и това няма да ни впечатли.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4250 |15.08.2023 Майка от кв. ”Кармен”: Голям мъж си извади х.я пред дъщеря ми да п..ай и се почна. Над 100 души се биха в Казанлък . 1| 2411 |10.08.2023 Осъдиха мъж от Казанлък на близо 3 години затвор заради домашно насилие . 0| 2426 |03.08.2023 Пожар пламна в парк ”Тюлбето” в Казанлък, горят горски площи . 30| 19386 |07.06.2023 Само във Фрог нюз: Гешев два часа в посолството на САЩ. В петък щял да произнесе историческа реч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads