Реклама / Ads
0| 3158 |03.06.2022 НОВИНИ

Керемедчиев: В неприятелския списък на Русия сме, но не и в приятелския на Украйна

.
Милен Керемедчиев Източник: БГНЕС
България не е в списъка на топ 20 на държавите, които Украйна смята, че са й помогнали. Ние влязохме в списъка на неприятелските държани на Русия, а от друга страна не сме в приятелския списък на държавите, които помагат на Украйна. България изтърва и този шанс – българската икономика, българските предприятия да участват в следвоенното възстановяване на Украйна. Това е много важен аспект, защото рано или късно войната ще свърши.
 

Това отбеляза пред Българското национално радио бившият дипломат Милен Керемедчиев.

 

„Дали Украйна ще остане във вида, в който е, трудно може да се каже – по-скоро части от нея ще бъдат загубени за много дълъг период от време, ако не и завинаги, но възстановяването на Украйна е много важен следващ аспект“, поясни той.

 

Керемедчиев прогнозира, че докато няма постигната удовлетворителна победа за някоя от страните в конфликта в Украйна, преговори няма да има.

 

„Преговорите замряха, но и от двете страни нямат желание да провеждат такива преговори. Русия започна да постига частични победи на бойното поле. Путин успя да консолидира руската армия, да я свие в юмрук. Тази битка вече се води град за град. Докато има такива частични победи, Русия няма да иска да започне преговорите. Що се касае до Украйна, те също очакват да спечелят този конфликт. С въвличането на все по-тежки и далекобойни оръжия Украйна ще се стреми да нанася по-тежки поражения на руската армия“, коментира той.

 

Бившият дипломат е убеден, че Русия ще използва и прехраната като оръжие.

 

По думите му колкото повече оръжие на руската армия се похабява и унищожава в Украйна, толкова повече Русия използва и други оръжия – например енергийни, за оказване на натиск.

 

„Русия показва мускули в целия бивш Съветски съюз. Военната й дестабилизация ще намали възможността ѝ да влияе в региона, което ще доведе до разместване на балансите“, посочи Милен Керемедчиев.

 

Той акцентира върху затъване в конфликта в Украйна, защото Москва ще трябва да задържи и укрепи завладените територии, а Киев ще премине в партизанска борба и сравни това с афганистанския сценарий.

 

„Изявление като това на Калина Константинова за бежанците, на ниво вицепремиер, е и личен удар и към премиера“, смята Керемедчиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3373 |01.06.2022 greshka66 . 0| 3896 |30.05.2022 Иван Демерджиев: Някои политици искат в аванс да си осигурят комфорта след първия списък „Магнитски“ . 0| 3947 |26.05.2022 Милен Керемедчиев: Няма да има преговори Русия-Украйна, и двете страни очакват победа . 0| 3125 |16.05.2022 След хакерските атаки: Включват „Български пощи“ в списъка със стратегически обекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads