Реклама / Ads
7| 3979 |14.12.2018 НОВИНИ

КЕВР: Водата поскъпва заради над 60 % загуби от течове

.
На всеки 100 километра водопроводна мрежа има средно по 85 аварии. Източник: БГНЕС
Поскъпването на водата е неизбежно. Над 60 % от нея се губи заради течове. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отчита изключително лошо състояние на сектора и иска законови промени, с които ВиК фирмите да подлежат лицензиране. Новите цени на водата ще бъдат публично обсъдени в понеделник.
 

В понеделник новите цени на водата ще бъдат публично обсъдени в КЕВР. Те предвиждат поскъпване на услугата в 27 града. Най-голямо е увеличението в Бургас - с 26 стотинки за кубик, а в София с 23 стотинки.

 

Състоянието на ВиК сектора е изключително лошо, отчетоха от КЕВР. Загубите на вода надхвърлят 60 процента. На всеки 100 километра водопроводна мрежа има средно по 85 аварии, а при канализационната мрежа авариите са 200. Освен това близо половината от общите водомери на сградите не отчитат правилно подадените количества вода, от което ВиК дружествата търпят загуби.

 

Проверката на КЕВР е показала, че дружествата са похарчили 193 млн. лв. за рехабилитация на мрежата, но въпреки това едва 0,5% от водопроводната мрежа през миналата година е била рехабилитирана и подменена. Регулаторът е констатирал и проблеми с отчитането на ползваната вода. През 2017 г. общо 45% от сградните водомери са били технически негодни.

 

Поскъпването на водата е неизбежно. То е заложено в одобрените, включително и от общинските съвети, бизнеспланове на ВиК дружествата.

 

От КЕВР отчитат като проблем и раздутия щат във ВиК дружествата. По думите на Ивайло Кашчиев - директор "ВиК услуги" в КЕВР, ръководството на тези дружества продължава да се назначава без конкурсна процедура, без ясни критерии за избор.
Комисията иска законови промени, с които ВиК фирмите да подлежат лицензиране.

 

"В сектор ВиК един държавен оператор може да не си изпълнява инвестиционната програма и на практика, да, може да мине без последици, защото няма лиценз, който комисията да отнеме, няма подходящите глоби, които КЕВР да наложи, комисията няма възможност да повлияе върху министерството да смени неговото ръководство", заяви пред БНТ  Кашчиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3550 |13.12.2018 Вижте къде ще спират водата в петък в София . 0| 3402 |12.12.2018 Вижте къде ще спира водата в София . 2| 4696 |10.12.2018 2019 г. започва с ново поскъпване на стоки и услуги . 6| 3956 |10.12.2018 Водата поскъпва от 1 януари в 27 града

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads