Реклама / Ads
0| 2835 |23.08.2022 НОВИНИ

Киев с нова инициатива за укрепване връзките с Източна Европа. ООН иска „дрънкането на ядрени оръжия“ да спре

.
Володимир Зеленски Източник: ЕРА/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски обяви нова инциатива, която има за цел да засили връзките на Украйна с източноевропейските и балтийските държави. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя да бъде прекратено „дрънкането на ядрени оръжия“.
 

„Целта на обявената „Киевска инициатива“ е защита на общите интереси, особено в сферата на сигурността“, заяви украинският лидер Володимир Зеленски.

 

„В работата й вече участват европейските съседи на Украйна. Това са Полша, Унгария, Румъния, Словакия, балтийските страни. Работата е на ниво външно политически съветници на държавните глави. Това е много перспективна линия на работата ни в евроатлантическо направление“, добави той.

 

Зеленски съобщи, че е провел съвещание с представителите по отбраната и сигурността,  като на него са били обсъждани мерките за сигурност по повод утрешния национален празник на страната.

 

По-рано украинското военно разузнаване призова хората да бъдат особено бдителни по време на Деня на независимостта заради повишена опасност от ракетни удари и провокации от страна на Русия.

 

Володимир Зеленски каза още, че от началото на военните действия руската страна е пуснала близо 3500 ракети по територията на Украйна. Той подчерта, че в същото време Москва цинично събира Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди ситуацията със Запорожката атомна електроцентрала.

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че светът се намира в „момент на максимална опасност“ и призова държавите, притежаващи  ядрено оръжие, „да не го използват първи“. Гутериш настоя диалогът и разумът, довели до споразумението за износ на зърно и торове от Украйна и Русия, да бъдат приложени и към „критичната ситуация“ със Запорожката АЕЦ в Украйна.

 

Трима украински войници, попаднали в руски плен при обсадата на металургичния комплекс „Азовстал“ в Мариупол, обвиниха руските сили в прилагане на мъчения и оказване на психологически натиск, за да признаят участието в престъпления срещу цивилни. На пресконференция в Киев войниците обясниха, че са били разменени за руски военнопленници.

 

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, че Русия планира нови атаки в близките дни срещу гражданска инфраструктура и правителствени сгради в Украйна, съобщи американски представител, цитиран от Ройтерс.

 

В същото време Вашингтон отхвърли искането на Украйна за налагане на пълна забрана за издаване на визи за руснаци, което би довело и до отказ на убежище за руски дисиденти и хора със застрашени права.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2813 |22.08.2022 Нинова доволна, че украинският посланик развенчал лъжите за износа на оръжие . 0| 14468 |22.08.2022 Калин Янакиев: Путинският „трол“ и засегнатите „опорки“ . 0| 2871 |22.08.2022 Шефът на ВМЗ-Сопот: Радев воюва с Нинова и ние сме следствие от тази война . 0| 3048 |21.08.2022 Киев - на 70% готов за членството в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads