Реклама / Ads
2| 4426 |10.04.2019 НОВИНИ

Кирил Добрев: ДПС и ГЕРБ ще управляват изборите, а патриотите - ”кошаревски свидетел”

.
Кирил Добрев Източник: БГНЕС
„През последния месец бяха проведени 31 консултации при областните управители за конструирането на районните избирателните комисии, но се оказа, че няма смисъл от това, тъй като управляващото мнозинство в ЦИК служебно пренареди всички РИК-ове”. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция на „Позитано 20” .
 

Той подчерта, че в РИК има две ключови позиции - на председателя и секретаря, и поясни, че това са позициите, с чийто подпис един протокол се признава за валиден. „По свое решение, ЦИК от една страна обезмисли преговорите, които бяха водени с другите политически сили и второ, служебно наложи друго разпределение”, каза Добрев.

 

Той посочи, че според новото разпределение ГЕРБ има 29 председателски и 2 секретарски места и уточни, че без подпис на ГЕРБ няма да има нито един валиден протокол от всички 31 избирателни района. Той добави, че БСП е втора политическа сила от последните парламентарни избори, а има едно председателско място и 13 секретарски места, тоест - присъства в ръководствата на РИК в 14 области. Добрев изтъкна още, че третата политическа сила, патриотите, имат 29 зам.-председателски места, които, по думите му, ще гледат как едни протоколи се движат и се попълват от ДПС и ГЕРБ едновременно. Кирил Добрев коментира още, че ударът е при четвъртата политическа сила, която има едно председателско място и 16 секретарски места. „Не ми се ще отново да развивам темата за коалицията между ДПС и ГЕРБ, но този път тя е с мълчаливото съгласие на патриотите, които си избраха ролята на "кошаревски свидетел". На 26 май ДПС и ГЕРБ ще управляват изборния процес по днешните решения на ЦИК”, категоричен бе Добрев.


„БСП обжалва във ВАС решенията на ЦИК за 8 области, в които има споразумение”, заяви социалистът. По думите му междувременно са пристигнали две решения на ВАС, които отменят решенията на ЦИК за област Враца и Пловдив. Той изрази мнение, че ако ЦИК беше справедлив орган, а не бухалка в ръцете на ГЕРБ и Цветанов, разпределението трябваше да бъде: за ГЕРБ - 24 позиции (12 председателски и 12 секретарски), за БСП – 20 (10 председателски и 10 секретарски), за Обединените патриоти - 8(4 председатели и 4 секретари); за ДПС – 6; за „Воля” – 4.


„Мъчно ми е за колегите от Обединените патриоти и за ситуацията, в която се намират. Те имат 29 сламени човека, които ще набюдават изборния процес”, коментира Добрев, като се обърна към българските граждани с призив: „Има решение – на 26 май да се гласува масово, за да провалим схемата на управляващите”.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4958 |09.04.2019 Антония Първанова: Слоганът на ГЕРБ „Европа ни чува” е мой . 2| 4450 |09.04.2019 Лиляна Радева заема мястото на Данаил Кирилов в НС . 6| 5074 |09.04.2019 ГЕРБ излъга за оставката на Рейзи като кмет на Созопол, той напуска само тях . 11| 4251 |09.04.2019 Панайот Рейзи си тръгва от ГЕРБ и от кметството на Созопол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads