Реклама / Ads
18| 4157 |18.05.2023 НОВИНИ

Кисинджър за да има мир: Украйна да стане членка на НАТО, Европа да се сближи с Русия

.
Хенри Кисинджър
За да се установи траен мир в Европа, трябва да се предприемат два хода. Първо, Украйна да бъде приета в НАТО ”като средство за възпиране, както и за защита”. Второто - Европа да организира сближаване с Русия като начин за създаване на стабилна източна граница. Това заяви Хенри Кисинджър пред Комисията по въоръжените сили на Сената.
 

Украйна трябва да стане членка на НАТО. Не толкова за да се гарантира сигурността на страната, а за да се защити Европа от появата на "най-добре въоръжената, най-модерната страна с най-малко опитното ръководство" на Стария континент, каза още той пред The Economist.


Според Кисинджър Западът е демонстрирал, че ще се погрижи за сигурността на Украйна.

 

"Ние вече доказахме, че ще защитим Украйна", обясни той и добави, че това, което европейците говорят сега, е много опасно. "Защото европейците казват, че не искаме да ги видим в НАТО, защото твърде много рискуват, затова ще ги въоръжим до безкрай и ще им дадем най-модерните оръжия. Как може да сработи това?", пита той.

Кисинджър осъжда Путин за инвазията и определя решението му като катастрофална грешка. Според него трябва да се прекрати войната, без да се създават условия за следващ кръг от конфликти. Кисинджър осъжда Запада, че дълги години е обещавал да подпомогне отбраната на Украйна без да представи план за действие при възникване на заплаха. Така не само не е гарантирал сигурността на страната, но и излишно е "вбесявал" Москва.

 

"Сега съм в странна позиция, за която хората казват: "Вижте го, той промени решението си, сега е за членството на Украйна в НАТО". И имам две причини за това. Първо, Русия вече не е конвенционална заплаха, каквато беше преди. И второ, сега въоръжихме Украйна до такава степен, че тя ще бъде най-добре въоръжената, най-модерната страна с най-малко опитното ръководство в Европа. Следователно е по-добре за сигурността на Европа Украйна да влезе в НАТО", заяви той.

 

Кисинджър смята, че "при всяко прекратяване на огъня" Русия може да запази част от окупираните територии, включително Севастопол, където се намира нейната военноморска база. Споразумение, при което Руската федерация съхранява някои окупирани територии, но губи други, може да ядоса и двете страни, което е рецепта за бъдеща конфронтация, смята Кисинджър.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3629 |18.05.2023 Защо Украйна толкова много иска изтребители F-16 и кой е готов да й ги даде? . 10| 2625 |18.05.2023 Украйна съобщи, че е ликвидирала 29 от 30 ракети при поредните масирани руски удари . 10| 2728 |18.05.2023 По цялата територия на Украйна е обявена въздушна тревога . 13| 2817 |17.05.2023 Ковачевски яростно: България се отнася с Македония, както Русия с Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads