Реклама / Ads
21| 3578 |18.05.2023 НОВИНИ

Защо Украйна толкова много иска изтребители F-16 и кой е готов да й ги даде?

.
Великобритания и Нидерландия изразиха готовност да помогнат на Украйна да се сдобие с така желаните изтребители F-16. Всичко това разкри пореден разлом сред западните съюзници, които многократно са влизали в дебати по въпроса с изпращането на военна помощ на Киев в продължаващата война с Русия.
 

Няколко европейски партньори изразиха своята готовност да предоставят на Украйна изтребителите. Налице обаче е все още колебливото отношение на САЩ по въпроса. Именно Вашингтон е този, който трябва да одобри трансфера. 

 

Дори обаче това да се случи и администрацията на президента Джо Байдън някак да преодолее дългогодишното си нежелание и да се пребори с колебанията си, произведените отвъд океана F-16 да се използват в битка поне още няколко месеца, твърдят официални лица. 

 

Защо обаче те са толкова важни за Украйна и какво точно притеснява САЩ? “The New York Times” разказват.

 

Първият полет на F-16 се случва през 1976 г. Това е свръхзвуков изтребител, използван от военните в 25 страни за битки по въздух и удари въздух-земя. Участвал е в Афганистан, Ирак, Косово, Персийския залив и в мисии за отбрана на американското въздушно пространство. 


F-16 е построен от американския отбранителен изпълнител Lockheed Martin и производители в Белгия, Дания, Холандия и Норвегия - четири държави, за които високопоставен украински служител каза, че тихо са сигнализирали, че са готови да прехвърлят някои от своите F-16 в Киев.


Самолетът е широко смятан за универсален, лек и рентабилен - с цена до $63 милиона, в зависимост от модела, според някои оценки. В момента има около 3000 на активна военна служба по целия свят, включително стотици във военновъздушните сили и флота на САЩ.


F-16 има както нападателни, така и отбранителни способности. В краткосрочен план украински официални лица казват, че F-16 и други модерни западни изтребители са необходими за подобряване на противовъздушната им отбрана. Те могат да бъдат изстреляни за минути и оборудвани да свалят наближаващи ракети и вражески самолети.


Отвъд настоящия конфликт, много официални лица в Европа и в Съединените щати смятат, че F-16 може да бъде ключов възпиращ фактор за бъдеща агресия срещу Украйна от страна на значително превъзхождащите военновъздушни сили на Русия.


Обучението на украинските пилоти да летят на западни самолети обаче ще отнеме месеци. Администрацията на Джо Байдън казва, че е по-добре да се изпрати оръжие на Киев, което да подпомогне страната във войната на фона на предстоящата контраофанзива. Освен това високопоставен американски служител заяви, цитиран от The New York Times, че разходите за изпращане на F-16 ще поемат голяма част от вече намаляващото финансиране на САЩ.


Въпреки това шансовете на Украйна да се сдобие с изтребители F-16 остават сравнително високи, твърдят официални лица и военни анализатори. Администрацията на Байдън по-рано каза „не“ на няколко вида модерни оръжия за Украйна – включително ракетни установки HIMARS, танкове "Ейбрамс“ и ракети "Пейтриът“, само за да се окаже под натиска на европейските съюзници и Конгреса малко по-късно. 


Според това, което анализаторите описват като най-вероятния сценарий, Съединените щати ще издадат лицензи за реекспорт на други страни, които имат F-16, което им позволява да прехвърлят своите самолети в Украйна. Като се имат предвид разходите за всеки самолет, по-малко вероятно е Съединените щати да изпратят свои собствени F-16 в Украйна, въпреки че не е невъзможно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2587 |18.05.2023 Украйна съобщи, че е ликвидирала 29 от 30 ракети при поредните масирани руски удари . 14| 31787 |18.05.2023 Петър Чолаков пред Фрог: Борисов е толкова уплашен, че нищо чудно и Атанасова да бъде хвърлена в месомелачката . 10| 2687 |18.05.2023 По цялата територия на Украйна е обявена въздушна тревога . 13| 2804 |17.05.2023 Ковачевски яростно: България се отнася с Македония, както Русия с Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads