Реклама / Ads
6| 9658 |26.12.2022 НОВИНИ

Китай загърби руските банки, предпочита Европа и САЩ

.
Китайските банки отказват да сътрудничат на руските банкови организации, които са в списъка със санкции. Михаил Задорнов, ръководител на банка „Откритие“, коментира проблема в интервю за RBC. „Китайските банки спазват изцяло всички санкционни ограничения, определени от Министерството на финансите на САЩ. Затова вече не работят със санкционирани руски банки“, признава той.
 

Банка „Откритие“ беше една от първите, които попаднаха под най-тежките санкции - веднага след началото на войната срещу Украйна, наричана от Москва „специална военна операция“. Министерството на финансите на САЩ я включи в списъка на SDN. Сега в този списък вече има седем руски системно важни банки, което е повече от половината. Сред тях са Сбербанк, ВТБ, „Откритие“, Алфа-Банк и др.

 

Включвайки ги в списъка на SDN, Министерството на финансите на САЩ забрани на американски банки и юридически лица да извършват операции с тях.

Освен това всички активи на банки и структури, които те контролират, бяха блокирани в юрисдикцията на САЩ. Заради санкциите, според Задорнов, обемът на депозитите в банките в долари, евро и лири е намалял с 40% за десет месеца - от $94 млрд. до около $57 млрд.

 

Търсенето на китайския юан няма да може да компенсира този лош ефект, казва той, отчасти защото китайските банки спазват санкциите.

 

Това се отразява в свободата на разплащанията и движението на плащания в юани между руски и китайски банки.Китайските банкери предпочитат да запазят добрите отношения със западните и американските банки, с които е техният основен бизнес и няма да рискуват с някакви прикрити сделки с руски банкови институции.

 

Освен това руската платежна система "Мир" се срина дори в приятелски настроени към Русия страни и вече не функционира, съобщава Bloomberg. Русия вече е втора категория държава във финансово отношение и това все повече личи в отношения на Китай и Индия към нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3525 |25.12.2022 Украйна съобщава за концентрация на руските сили в Запорожие . 0| 3180 |24.12.2022 След ”Катаргейт”: Белгийските служби следят за заплахи от Китай и Мароко . 15| 3341 |24.12.2022 Руските власти разрушават драматичния театър в Мариупол . 7| 3306 |23.12.2022 Руските окупатори разрушиха напълно Драматичния театър в Мариупол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads