Реклама / Ads
6| 3327 |17.02.2023 НОВИНИ

Ключов момент за енергийната криза: Цените на природния газ в Европа падат до 18-месечно дъно

.
Цената на европейския природен газ падна под 50 евро за мегаватчас за първи път от почти 18 месеца - забележителен момент в енергийната криза, пишат от "Financial Times".
 

Цените на природния газ в Европа паднаха с цели 85 процента от своя връх от над 300 евро/MWh през август 2022 г., когато дълбоките съкращения на доставките за Европа от Русия след нейното пълномащабно нахлуване в Украйна, предизвикаха опасения за възможни спирания на тока.


Цените на нидерландската борса TTF паднаха с почти 5% в петък до дъното от 49 евро/MWh, тъй като търговците съобщиха за нарастваща увереност, че страните на континента ще избегнат недостига през тази и следващата зима. Цените в Обединеното кралство също паднаха рязко и се търгуват на приблизително същото ниво.


Връщането на цените към нивата от 2021 г. бележи неуспех за руския президент Владимир Путин преди първата годишнина от войната в Украйна на 24 февруари.


Енергийните приходи на Москва, които първоначално скочиха след инвазията и помогнаха за финансирането на военната офанзива на Кремъл, сега са спаднали. Петролът в Русия сега се продава с голяма отстъпка, а цените на газа вече не са достатъчно високи, за да компенсират спада в обема на износа на страната.


Спадът в цените на природния газ също предизвика очаквания, че страните от ЕС и Обединеното кралство може да изпитат само лека рецесия тази година или напълно да избегнат икономическо свиване.


Сметките на домакинствата едва ли ще намалеят толкова бързо, тъй като доставчиците ще са защитили газта и електричеството за потребителите, когато цените бяха на много по-високи нива. Но спадът в цената на едро в крайна сметка трябва да доведе до по-ниски сметки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3459 |17.02.2023 Ключови заводи в дървопреработващия сектор пускат кепенците . 9| 8474 |10.02.2023 Директорът на Антикорупционен фонд за новите санкционирани по „Магнитски”: Моментът не е случаен . 0| 3391 |07.02.2023 Ключови смени в Украйна: Генерал и полицаи стават губернатори на три прифронтови области . 0| 3037 |07.02.2023 Илин Димитров: Към момента няма данни за пострадали и бедстващи българи в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads