Реклама / Ads
9| 6686 |19.03.2008 НОВИНИ

Ти от кой отбор си, питал Румен Петков служител, разследващ алкохолни босове

.
Вътрешният министър Румен Петков не само е знаел за разработката по зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов, но и два пъти го е викал в кабинета си да го предупреди. Това съобщи за Frognews.bg източник от БСП, запознат със ставащото в МВР.
 
Служителите, които трябвало да използват СРС обаче използвали вариант, че ще подслушват други заподозрени и така отклонили вниманието от операцията. Всъщност Иванов „протекъл" и по резервната линия, така че връзките му със сенчестия бизнес лъснали явно.

Преди година оперативни работници работили по същия голям производител на алкохол, за който имало сигнали за отклоняване на милиони. Операцията ръководел известен професионалист в МВР. Той обаче се изхитрил и докладвал на тогавашния главен секретар Илия Илиев, като прескочил прекия си началник, шефът на Националната полиция Валентин Петров. Илиев обаче уведомил Петров за разработката, тъй като смятал, че прекият полицейски шеф трябва да вземе отношение по скандалните разкрития и да продължи работата по случая. Петров обаче веднага уведомил министър Румен Петков за случващото се. Същата вечер, в малко късен час министърът се обадил по телефона на въпросния служител и му задал ребром въпроса: „Ти от кой отбор си?!" „От отбора на МВР, г-н министър", отвърнал спецът. След което министърът му тряснал телефона. След седмица същият служител бил преместен на работа в жандармерията, а разследването по случая замряло. Затихнала и проверката на вътрешната структура на МВР, която разследва случаи на корупция във вътрешното ведомство.

Главният прокурор Борис Велчев също е знаел за случая със СРС-тата по Иванов и отчета по случая още преди месеци. Той е провел няколко разговора с вътрешния министър и главния секретар на МВР по този повод. Решението за арест обаче дошло, когато събраните доказателства и материали вече били предостатъчни, за да се повдигнат обвинения срешу Иванов. Това са версии, които обикалят етажите на „Позитано" 20 след избухването на скандала. Социалистите били разделени в мнението дали Петков трябва да подаде оставка или да бъде защитаван до дупка. Frognews.bg няма отношение към тези версии, а само запознава читателите си с тях.

Петко Сертов, шеф на ДАНС днес ще бъде изслушан в Комисията по национална сигурност и вътрешен ред в парламента. Очаква се той да сподели подробности около избухналия скандал. До тази вечер от ДАНС трябвало да изпратят доклад и в европейската комисия, оглавявана от Франко Фратини за случващото се в нашето МВР. Би трябвало същото да стори и главният прокурор Борис Велчев, смятат депутати. Това било европейска практика, за да може да се проследи как се води разследването на случая и дали се оказва влияние от други институции. Frognews.bg

 

Снимката на Иван Иванов е от в. "24 часа" 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4761 |19.03.2008 Феим или Петър членува в ДПС? . 2| 6208 |19.03.2008 Взривът в Пловдив водел към зам.- директора на ГДБОП И. Иванов? . 4| 6312 |19.03.2008 "Рев" и "гризане на дърво" пожелал И. Иванов . 1| 4728 |19.03.2008 Признаването на Косово - въпрос на часове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads