Реклама / Ads
0| 2817 |05.09.2022 НОВИНИ

Невиждана от 500 години вълна е отнесла селата в Карловско. Възстановяването ще отнеме поне година

.
гл. комисар Николай Николов Източник: стопкадър, БНТ
Невиждана от 500 години вълна е отнесла селата в Карловско. Това заяви в ефира на БНТ главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
 

„Днес ще се прави организация на многото доброволци, пристигнали да помагат на пострадалите в района. Първият етап обаче първо ще започне работа тежката техника. В момента има 29 багера и булдозери на място, днес ще се включат и „Автомагистрали“ със съвременна техника. Ще се справим“, увери той.

 

Гл. комисар Николов прогнозира един-два месеца разчистване: „Възстановяването на инфраструктурата ще отнеме поне година. Най-важно е да има организация“.

 

Той заяви, че областният управител на Пловдив от вчера е обявил бедствено положение за Пловдив-област, за да може държавата да се включи по-активно и да подпомогне усилията на кмета.

 

Комисарят обясни, че засегнатите селища са общо шест. 5 са в община Карлово и Трилистник. До всяко село има достъп, питейна вода още няма, токът вече е възстановен навсякъде. Жертви няма, но материалните щети са огромни: „Кметът на Карлово направи чудеса. Чудо е, че няма жертви. Такова страхотно бедствие не е имало скоро в България. Но има много щети“, каза той.

 

„Такова бедствие не може да бъде предотвратено. Трябва да се приспособим към промените на климата“, смята Николов.

 

„Хубавото е, че строителството в България не е толкова лошо, колкото се твърдеше. Трябва дългосрочно планиране, работа със застрахователите – даже да се случи това събитие, да имат подкрепа“, твърди той.

 

Комисар Николов допълни, че за съжаление много хора не са застраховани. В подобни села, в близост до такива реки, застраховките излизат много скъпи и хората не могат да си го позволят. „Някак разчитаме на някой друг да ни помогне, вместо ние да си помогнем. Този, който вижда, че имуществото му е отнето за минутка, е нормално да се гневи“, сподели той.

 

„Ако има виновни хора, те следва да понесат своята отговорност. Мъката и щетите на хората са огромни, трябва да бъдем солидарни с тях. Солидарността тръгна още на първия ден. В момента са 136 доброволците, ще се увеличават допълнително. Предстои да се направи график. Когато има много хора, трудното е как да им създадем работа и условия, за да се чувстват полезни“, добави Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3294 |04.09.2022 В Украйна регистрират нова вълна от COVID-19 . 0| 2597 |04.09.2022 Икономическата криза от последните две години не е повлияла върху ръста на чуждестранните инвестиции у нас . 0| 3042 |03.09.2022 Поетът Бойко Ламбовски за изборите: Страх ме е, че ще се повтори сценарият от последните години . 0| 2780 |01.09.2022 Мая Манолова: За социологиите няма случай в последните години да са познали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads