Реклама / Ads
0| 4220 |20.08.2022 НОВИНИ

Конфискувана руска суперяхта за $75 млн. отива на търг

.
Източник: boatinternational.com
Конфискувана руска суперяхта на стойност 75 милиона долара ще бъде продадена на търг. Яхтата Axioma е първата конфискувана луксозна руска яхта, откакто бяха въведени санкции срещу руски олигарси.
 

Axioma беше конфискувана в Гибралтар през март, след като американската банка JPMorgan обяви, че собственикът и Дмитрий Пумпянски не е платил заем на стойност 20 милиона долара. Пумпянски е в списъка на санкционираните руснаци, пише БНР.

 

Дългата 72.5 метра и половина яхта ще се продаде на търг във вторник. Очакваната цена е по-ниска от реалната й стойност.

 

Плавателният съд е задържан в Гибралтар през март като собственост на бившия член на борда на директорите на Pipe Metallurgical Company (TMK) Дмитрий Пумпянски – име от списъците със санкционирани от ЕС, Великобритания, САЩ и Канада.

 

Продажбата е поискана от американската инвестиционна банка JPMorgan, на която според различни твърдения Пумпянски дължи над $20 милиона. Всъщност съдебният иск на банката е и поводът яхтата да бъде задържана от правителството на Гибралтар. Аргументът на JPMorgan е, че санкциите в случая означават нарушение на условията на кредитиране, тъй като банката не може да приема плащания от олигарха.

 

Според The ​​Guardian, говорител на JPMorgan не е уточнил дали част от приходите ще бъде предоставена за нуждите на украинци, принудени да напуснат домовете си, бягайки от войната. Той обаче е обявил, че „JPMorgan удвоява филантропския си ангажимент от $5 милиона на $10 милиона, за да помогне за справяне с ескалиращата криза с украинските  бежанци“.

 

В яхтата могат да нощуват 12 души в 6 каюти. Оборудвана е с плувен басейн, джакузи, спа, 3D кино, има възможност за гмуркане и каране на водни ски, както и пространство за 20-членен екипаж.

 

Първоначално след като е построена през 2013-та година яхтата се нарича „Червения площад“ и е била давана под наем за близо 552 хиляди долара на седмица.

 

Дмитрий Помпянски е собственик на компания за производство на стоманени тръби - доставчик на руският енергиен гигант Газпром. 58-годишният руски олигарх има състояние от над 2 милиарда долара и е в списъка на санкционираните от Европейския съюз, Съединените щати и Великобритания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9500 |20.08.2022 700 бойци от прокълнатата 64-а руска бригада искат да си ходят вкъщи . 0| 3284 |20.08.2022 Разследване: Руската ФСБ е подготвяла две марионетни правителства за Украйна . 0| 20268 |18.08.2022 Изследване: Костадинов и Карбовски – ключови разпространители на руска пропаганда у нас . 0| 13438 |16.08.2022 Гари Каспаров: Тази зима ще е решаваща. На пролет руската икономика рухва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads