Реклама / Ads
6| 5109 |10.06.2021 НОВИНИ

Конституционалистът Киров този път предрече ”ядрен политически и икономически взрив”

.
Пламен Киров
Соченият за конституционен експерт Пламен Киров се появи в ефира на национална телевизия тази сутрин, за да представи поредната си спорна теза. Този път повод за солидната му експертна оценка са американските санкции по закона “Магнитски”. Само преди няколко дни същият Киров от ефира на БНР посочи, че не сме длъжни да изпълним закона ”Магнитски”, а причината да се съобразяваме с наложените от САЩ санкции е ”слабата ни политически, финансово и стопански държава”.
 

Политически, но и икономически “ядрен взрив” заради “Магнитски” прогнозира Киров тази сутрин от ефира на bTV. Допълването на “черния списък” след американските санкции било легитимна цел на служебния кабинет, но според конституционалиста от това произтичали много въпроси от правна гледна точка. Преди дни Киров заговори и за евентуална лавина от граждански и търговски искове срещу страната ни. 

 

Според Пламен Киров първото противоречие е добавянето на всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани и управлявани от хората, санкционирани по закона "Магнитски". Заговори и за отмененото от Търновската конституция робство през 1879 г., което забранява на едно физическо лице да бъде притежавано от друго юридическо лице. 

 

Понятието “свързани лица” пък имало различни тълкувания в няколко различни български закона. Според Киров не е съвсем ясно по кой точно закон ще се определят тези свързани с корупционни фактори лица. 

 

"Освен това има степени на свързване, но кой ще се наеме да каже каква е тази степен. Боравим с понятия, които са въведени в американското законодателство, обаче там те имат друго съдържание", подчерта експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3880 |08.06.2021 Ива Митева: Оттеглянето на Слави е достойно. Този път ще опитаме да сформираме правителство . 20| 3355 |07.06.2021 Конституционалистът Киров: Не сме били длъжни да се съобразяваме с американските санкции . 10| 3494 |06.06.2021 Шефът на ”Сиела Норма”: При този бюджет вероятно няма да има машини за вота в чужбина . 2| 3171 |03.06.2021 Нинова за санкциите на САЩ: Да се разкрият политическите ментори на този модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads