Реклама / Ads
6| 8086 |09.11.2021 НОВИНИ

Докато те умират, той пее: Когато забавата се превърне в трагедия

.
Източник: БГНЕС
Много от смъртоносните концерти и музикални фестивали имат едно общо: огромните тълпи. Приливът от хора прави подобни събития изключително опасни. Най-пресният случай е музикалният фестивал на Травис Скот Astroworld в Хюстън, Тексас, на 5 ноември 2021 г., на който загиват 9 души, а стотици са ранени. Днес Фрог нюз Ви разказва за 14 от най-трагичните концерти през последните 50 години.
 

1. Фестивалът Astroworld

5 ноември 2021 г. - Хюстън, Тексас

Смъртни случаи: 9


8 младежи биват стъпкани до смърт по време на музикалния фестивал на Травис Скот, a 22-годишна студентка умира от раните си в болница седмица след събитието. Над 20 души са откарани в болница, а поне 300 души са потърсили медицинска помощ. Суматохата започва, след като тълпата се втурва към предната част на сцената и така стотици биват притиснати до толкова, че не могат да дишат. Видео материали, публикувани в социалните мрежи, ясно показват как феновете на Скот крещят за помощ, но той продължава да пее. Срещу Травис Скот вече има заведено дело от един от пострадалите почитатели.

 

2. Концерт на Ариана Гранде

22 май 2017 г. - Манчестър, Англия

Смъртни случаи: 23


Двайсет и двама души загиват, а десетки са ранени при взрив по време на концерта на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър. Сред жертвите има и деца. Отговорност за нападението, определено от властите като терористичен акт, пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

 

3. Музикалният фестивал Route 91 Harvest

1 октомври 2017 г. - Лас Вегас, Невада

Смъртни случаи: 61


Вечерта на 1 октомври 2017 г. Стивън Падок, 64-годишен мъж от Мескит, Невада, открива огън по тълпата, присъстваща на музикалния фестивал Route 91 Harvest в Лас Вегас Стрип. 61  души загиват, а 867 са ранени.

 

4. Пожарът в Ghost Ship 

2 декември 2016 г. - Оукланд, Калифорния

Смъртни случаи: 36


На ъндърграунд парти за електронна музика в Оукланд избухва пожар, убивайки 36 души. Инцидентът се разиграва в бивш склад, превърнал се в колективно място за артисти, наречен Ghost Ship. Сградата не е имала детектори за дим или пръскачки, и е имало значително количество запалими вещества. Това е най-смъртоносното събитие в Оукланд след земетресението в Лома Приета през 1989 г, при което загиват 67 души.

 

5. Срутване на сцена

13 август 2011 г. - Индианаполис, Индиана

Смъртни случаи: 56


Силните ветрове преобръщат металното скеле и сценичното оборудване на щатския панаир в Индиана през 2011 г. Докато посетителите на концерта очакват поредното изпълнение, сцената се срутва върху тях, което води до 56 трагични случаи.

 

6. Парад на любовта

25 юли 2010 г. — Дуисбург, Германия

Смъртни случаи: 21


Берлин отказва да бъде домакин на парада на любовта през 2010 г. именно заради опасения за безопасността от размера на тълпата. Събитието също е отменено година по-рано в Бохум поради невъзможността да приеме толкова много зрители. Но през 2010 г. се провежда в Дуисбург.


Подлезът, който води до концертната площадка, се задръства с хора, които влизат в тунела, въпреки, че никой не е официално допуснат във фестивала по това време. Паниката в тунела отнема живота на 19 души. Двама, оцелели там, по-късно умират в болницата в резултат на нараняванията.

 

7. Пожарът в нощния клуб Santika 

1 януари 2009 г. - Банкок, Тайланд

Смъртни случаи: 66


Не е ясно какво е предизвикало пожара в нощния клуб Santika, докато стотици са звънели да честитят новата година на свои близки. Някои подозират, че причината е така популярният за новогодишната вечер бенгалски огън, а други твърдят, че е проблем с електричеството. Възможно е и фойерверки извън клуба да са предизвикали пожара. 


Други известни факти са, че клубът никога не е бил санкциониран и никога не е провеждана пожарна проверка. В сградата е имало само един пожарогасител, а официални документи са били подправени, за да може клубът да работи. Изходите са били запечатани, което значи, че “маркираните изходи” на практика не са съществували. Жертвите вследствие на пожара са 66.

 

8. Фестивалът Mawazine

23 май 2009 г. — Рабат, Мароко

Смъртни случаи: 11


Този деветдневен фестивал има за цел да популяризира репутацията на Мароко като модерна нация. Много международни звезди са част от събитието, включително Стиви Уондър, Кайли Миноуг и Енио Мориконе. В последната вечер след изпълнение на мароканския певец Абделазиз Стати, 11 души са смазани до смърт.


Присъстващите обвиняват за трагедията полицията, която затворила няколко изхода, прекарвайки тълпите през други, „които не са били предназначени за целта“. Официалната версия е, че феновете са били твърде нетърпеливи да напуснат - започват да се катерят по оградата и един от тях пада, причинявайки 11-те смъртни случая.

 

9. Пожарът в рок клуба Cromañón
30 декември 2004 г. - Буенос Айрес, Аржентина

Смъртни случаи: 194

 

В нощта на пожара има близо 3000 души, които отиват да видят бандата Callejeros, което е три пъти повече от публиката, за която е предназначена клубът. Сградата има няколко врати, които са постоянно заключени, а аварийните изходи са заградени, за да не се промъкват хора. Пожарната инспекция е осъществена месец по-късно от очакваното и няма инсталирани пръскачки към датата на инцидента. Повечето от жертвите загиват заради вдишването на дим и токсичните изпарения, но и има и такива, които биват смачкани или изгорели живи. 

 

10. Пожарът в клуб Station

20 февруари 2003 г. - Уест Уоруик, Роуд Айлънд

Смъртни случаи: 100


Насъбралата се тълпа надхвърля капацитета в нощта на пожара в нощния клуб Station, при който загиват 100 души, отишли да чуят групата Great White. Реално няколко пиротехническите изделия с увеселителна цел запалват изолацията и отнема известно време, докато публиката осъзнава, че пламъците не са част от шоуто.

 

11. Дискотека "Индиго"

21 декември 2001 г. - София, България

Смъртни случаи: 7

 

В 18.30 ч. на 21 декември 2001 година около 600 деца искат да влязат на коледното парти в столичната дискотека "Индиго". Обявеният вход е 2 лева, но изведнъж се понася слух, че пари не се събират. Вратите на заведението внезапно се отварят и под напора на тълпата, 7 деца загиват. Загубилите живота си тогава са: Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

 

12. Фестивалът в Роскилде

30 юни 2000 г. - Роскилде, Дания

Смъртни случаи: 9


През 2000 година 9 мъже загиват на концерт на Pearl Jam, когато тълпа се втурва към сцената и събаря хората пред себе си. На групата е било казано да спре да свири и едва след като осъзнават какво се случва, те молят феновете си да се отдръпнат, но за съжаление, e твърде късно. Pearl Jam по-късно споменава инцидента в песента си „Love Boat Captain“ с думите „Lost nine friends we’ll never know“.

 

13. Концерт на The Who

3 декември 1979 г. - Синсинати, Охайо

Смъртни случаи: 11


Над 18 000 билета са продадени за концерта на The Who на стадион Синсинати Ривърфронт и има само 25 полицаи за контрол на тълпата. Представлението трябва да започне в 20:00, но вратите все още  затворени в 19:45, когато разтревожена тълпа, чува подгряването на групата като си мисли, че концертът е започнал и се втурва към вратите. Общият достъп представлява 80 процента от продадените билети, Което се явява решаващият фактор, тъй като феновете втурнат напред ,за да имат по-добра гледка към сцената. В резултат на трагедията са въведени нови разпоредби за поддържане на реда по време на големи концерти, които се практикуват и до днес.

 

14. Пожарът в клуба Beverly Hills Supper
28 май 1977 г. - Саутгейт, Кентъки

Смъртни случаи: 165


В нощта на пожара в The Beverly Hills Supper Club се провеждат няколко събития по едно и също време, включително банкети, приеми и концерт на Джон Дейвидсън.


Точната причина за пожара така и не е установена, но това, което се знае е, че огънят е бил в разгара си, когато две сервитьорки го забелязват. Един от служителите, Уолтър Бейли, спира шоуто, за да съобщи за пожара. Няколко души се насочват към изходите, а други не приемат сериозно заплахата. Когато огънят стига до помeщението, тълпата изпада в паника и близо 200 души биват стъпкани до смърт.

 

По материала работи Мира Ереева

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5243 |09.11.2021 Проф. Велизарова: Докато всички не преминем през тази въздушно-капкова инфекция, тя няма да спре . 4| 3161 |08.11.2021 МОН и МЗ: С маски в клас, докато не излезе резултатът от теста . 9| 3424 |07.11.2021 Зам.-здравен министър: Ние решаваме да има нова Covid вълна, когато отказваме да се ваксинираме . 12| 8008 |27.10.2021 Бащата на Петков: Страхувах се, когато атакуваха задкулисието. Изправиха се пред голяма машина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads