Реклама / Ads
0| 4516 |15.05.2022 НОВИНИ

Корупцията в руската армия е причината за провалите й във войната с Украйна, твърди руски журналист

.
Глеб Ирисов Източник: стопкадър, Нова телевизия
Руската армия е много корумпирана структура. Това е и основната причина за нейните провали по време на войната с Украйна. Нивото на уменията на руските войници е много ниско. Това твърди Глеб Ирисов, военен журналист на руската информационна агенция ИТАР ТАСС, който наскоро напусна медията и обяви лична война на Путин.
 

„Известно време бях офицер в руската армия. Основната причина, поради която напуснах поста си в руската армия през 2020-та година бяха сериозните нива на корупция, на които станах свидетел. За мен цялостната ситуация там беше ужасна. След 2020 година стана невъзможно за добрите и честни хора да останат в руската армия. Не става дума само за мен. Още много офицери напуснаха постовете си. Основната причина беше корупцията и това, че те не искаха да бъдат част от схемите“, обясни той пред Нова телевизия.

 

По думите му армията на Русия представлява умалено копие на цялото население на страната. „За съжаление през годините руското правителство ставаше все по-корумпирано. Това се пренесе и в армията. Руският министър на отбраната – Шойгу се превърна в един от най-корумпираните министри в историята. Причината за всичко това е идеологията, според която хората трябва да бъдат напълно лоялни към представителите на властта, в частност към Владимир Путин. Ако си отдаден на него или на хората в най-близкото му обкръжение то тогава всички врати пред теб са отворени. Позволено ти е да ограбваш, да крадеш, да правиш живота си по-добър, наранявайки останалите. Можеш да забогатееш, използвайки ресурсите на страната“, добави журналистът.

 

„За армията на Русия стана напълно нормално лоялните и удобни хора да бъдат поставяни на значими позиции. В повечето случаи точно тези лица са най-корумпирани. Те използват властта, с която разполагат, връзките си с правителството, за да изградят собствения си просперитет да подсигурят богатството на семействата си. Това нещо съществува от върха на военната йерархия до самото и дъно“, продължи той.

 

По думите му Русия се е превърнала в аналог на нацистка Германия.

 

„Военните генерали и други представители на властта може би наистина вярваха, че ще могат да завладеят Украйна за няколко дни. Вероятно са били дълбоко убедени във верността на тази теза. Те са се подготвяли за такъв тип сценарий. За тях в момента вероятно е доста трудно да съобщят на Путин истината за събитията, истината за тежките загуби и за хилядите руски войници, които са изгубили живота си на фронта. Моята теория е, че Путин всъщност е подготвен за такъв развой на събитията. Мисля си, че истинската причина за войната, на която ставаме свидетели в момента не се намира извън пределите на Русия. Всички тези приказки, разпространявани от руския пропаганден апарат са абсолютен нонсенс, абсолютна глупост“, каза още Глеб Ирисов.

 

Според журналиста основната причина за тази война е ситуацията вътре в Русия: „Путин се страхуваше, че ще бъде свален от власт от собствения си народ. Този негов страх дойде малко след последните избори, когато всички сякаш осъзнаха, че резултатът от тях е манипулиран по един или друг начин. Тогава, спомняте си, имаше и гражданско неподчинение. Говоря за периода между 2017-та и 2018-та година. Предполагам, че това провокира Путин да промени управленската си политика и гледните си точки. Той осъзна, че е невъзможно да спреш хората, да спреш обществото от това да изразяват неодоволството си спрямо него и делата му. Според мен мнозинството от руснаците мразеха Путин преди началото на войната и режима му. Никой не вярваше на обещанията му. Това беше последният шанс на Путин да остане в управлението. Войната беше единственият начин той да остане на върха в Русия“.

 

Той предупреди, че е възможно Владимир Путин да натисне „голямото червено копче“ и да реши да използва ядреното оръжие в определен момент.

 

„Страхувам се, че ще го направи. От една страна той иска да запази властта си, да предпази онези, които се намират в най-близкия му кръг. От друга страна обаче е очевидно, че той страда от някаква шизофрения или подобно ментално заболяване, така че определено е непредвидим“, добави бившият офицер.

 

Той признава, че се страхува за живота си: „За властта в Русия е нормално да убиват хора, да ги измъчват. Преследванията не се случват само на територията на Русия, а по целия свят. Това е причината, поради която аз и семейството ми предприехме дълго пътуване. Търсехме безопасно място. Живяхме в Армения, Грузия, Турция, Мексико, а в момента се намираме в Съединените щати, където се усещаме сигурни“.

 

Ако режимът в Русия се смени, Ирисов със сигурност ще се завърне там. Според него обаче това няма да се случи скоро.

 

Той призова хората да не се страхуват.

 

„Основната цел на Путин в момента е да накара целия свят да се страхува от него. Аз искам да кажа на всички българските хора – късмет и сполука, късмет и сполука“, завърши журналистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8788 |14.05.2022 Украинците удрят по руската армия със секрети от космоса. Пекин все по-малко вярва на Москва . 0| 7475 |14.05.2022 Държавната дума на Руската федерация заплаши света с ядрен удар . 0| 5135 |12.05.2022 „Викът на Украйна“ срещу Паметника на Съветската армия . 0| 3991 |12.05.2022 Бившият премиер на Украйна Яценюк: Не може да се подценява Путин и неговата кървава армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads