Реклама / Ads
39| 6274 |28.03.2010 НОВИНИ

Ив. Костов: Има Октопод в енергетиката

.
Иван Костов
В периода 2004-2007 г. около 300 млн евро са ограбени от българската енергетика и са отишли у комисионерите. Тази мафия трябва да бъде спряна, да поевтиним тока с 10-15% и ще си отдъхнем всички, обясни лидерът на ДСБ.
 

Кризата има много параметри с кризисна фаза
, което значи, че не попадаме едновременно в една дупка, обяви по НТВ лидерът на ДСБ Иван Костов. (Той връчи букет лалета на водещата Цветанка Ризова за имения й ден.) Най-тежко ще се преодолее безработицата, която като дълъг шлейф щяла да следва излизането на кризата, поясни той.

Правителството направи обществения дебат преди политическия, каза Костов, според когото експертите коментирали антикризисните си виждания, а това напълнило общественото пространство с множество антикризисни мерки. Дали мерките са щадящи по отношение на хората, които най-тежко ще я понесат е един от най-важните въпроси, каза Костов. Друг е дали те са реформаторски, дали решават тежките проблеми на икономиката. Елиминиране на прокризисните инвестиции също било много важно, напр. АЕЦ "Белене". Ако там продължи влагането на пари, няма да има ефект, поясни лидерът на ДСБ. Той, например, лобирал пред министъра на транспорта за ремонт на един клас български локомотиви, което би открило веднага 350 работни места в Горна Оряховица. Локомотивите били много енергоикономисващи, можели да се дадат под наем и на други места.

Не бива да се бърза с отпадането на плоския данък, препоръча Костов. Ние предлагаме цял комплекс от неща, които да пресекат например набъбването на офертите. За назидание от търговете трябва да се елиминират и санкционират всички фирми, които променят офертите си и увеличават цените, каза той и даде пример със строежа на магистралите. На магистрала "Люлин" напр. работели 30 човека вместо 1300, а това можело да вдигне цената й още повече.

Подадох сигнали на министрите Цветанов и Трайков и на шефа на ДАНС Цв. Йовчев за Октопод в енергетиката,
каза още Костов. Там предполагаме, че в периода 2004-2007 г. около 300 млн евро са ограбени от българската енергетика и са отишли у комисионерите. Тази мафия трябва да бъде спряна, да поевтиним тока с 10-15% и ще си отдъхнем всички, обясни лидерът на ДСБ. Няма да излезем от кризата като другите европейски страни, защото има мафия, обясни той. По негово време той нямал съюзници във войната с нея.

Данък лукс бил чист популизъм
. Богатите хора били малко, малцина имали яхти и големи коли, каза Костов.

Не е възможен валутен борд с друг курс на лева към еврото
, в противен случай ще правим натискане на паник бутона, завърши той.

Хубаво е, че се проведе дебат с тристранката, че включиха няколко трезви гласа на икономисти като Румен Аврамов, сега обаче предстои мерките да влязат в политически дебат и те трябва да се подготвят за него, консолидирайки своята група, а после и най-близкостоящите политически субекти до ГЕРБ, като сините, препоръча Костов.

Нищо не се е случило между мен и президента Първанов,
увери лидерът на ДСБ.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6170 |27.03.2010 В. Сидеров: Разследвайте медиите на Октопода . 15| 5380 |25.03.2010 Висш магистрат съди вестник, изкарал го "Октопод" . 1| 5015 |23.03.2010 Прокурорът с кънките нищи "Октоподите" . 12| 4809 |23.03.2010 Ив. Костов: Мерките на ГЕРБ са левичарски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads