Реклама / Ads
1| 5144 |20.01.2014 НОВИНИ

Ковачев скептичен за становище от ЕП преди май дали изборите у нас са купени

.
Евродепутатът Андрей Ковачев Източник: Пресцентър ГЕРБ
Комисията по петициите в Европейския парламент започва собствено проучване по сигналите за купуване на гласове на парламентарните избори в България през май 2013-а г. В сигнала са били посочени схеми за купуване на гласове и конкретни данни за лица, отговарящи за търговията с изборни гласове в областите Варна и Враца.
 

Това е нормалната процедура, коментира пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев. След като постъпи петицията, се разглежда дали е допустима, и след като се вземе решение, че е допустима, се моли ЕК да направи разследване за случая, да събере от своя страна всички данни, които са били представени в тази петиция и след това този доклад се изпраща на Комисията по петиции в ЕП и тя взима своето решение.

Подателите на петицията биват поканени на изслушване в ЕП в Комисията по петиции. Заявлението е изпратено от ГЕРБ на 15-и май 2013-а година, добави евродепутатът.

Не съм сигурен че ще има становище преди евроизборите през май. Лично аз съм скептичен, че ЕП ще успеят да свършат работа преди края на мандата на този парламент. Не е изненада за никой в България, че този отвратителен феномен съществува и надали това дали ЕП ще заседава преди или след евроизборите, ще има кой знае какво влияние върху изборния резултат в България.

Ще се свържа с Комисията по петициите в ЕП, за да попитам дали ще успеят да направят изслушването по това досие до края на този мандат на правителството, но според мен няма да успеят, каза още евродепутатът.

Относно създаването на нови изборни правила Ковачев коментира, че от етична и морална гледна точка смята за неприемливо правилата да се променят в последния момент и да се говори за приемане на напълно нов Изборен кодекс в 12 без 5, но явно управляващите натам са тръгнали. Мая Манолова още през лятото каза, че щяла да работи през август, за да бъдело готово всичко през септември - октомври. Сега сме края на януари и още не е финализирано, каза той.

Според Ковачев трябва да бъде въведено задължителното гласуване, което ще реши проблема с тежестта на купените гласове. Той обаче смята, че не е реалистично това да стане преди май. Евродепутатът остро разкритикува и доклада на Руското Външно министерство за неспазване на човешките права у нас. В него е акцентирано върху проявите на полицейското насилие, изборните измами и скандалите с подслушване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5227 |19.11.2013 А. Ковачев: Станишев е бреме за Европейската социалдемокрация . 3| 5209 |23.10.2013 Ковачевският кмет vs вътрешния министър за бежанците . 28| 5786 |11.06.2013 Андрей Ковачев към евросоциалистите: Гордеете ли се със Станишев? . 99| 5963 |08.05.2013 А. Ковачев: БСП жертва имиджа на България за някой глас повече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads