Реклама / Ads
0| 3110 |25.12.2022 НОВИНИ

Крал Чарлз III в първото си коледно послание отдаде почит на майка си - Елизабет II

.
Крал Чарлз III Източник: БГНЕС
Британският крал Чарлз III използва повода на ежегодното послание на британския монарх, за да отдели голямо внимание на нарасналата цена на живота и на хората, които помагат на нуждаещите си, но също така той отдаде почит и на покойната си майка, кралица Елизабет II, която почина през септември, предаде Би Би Си.
 

Това е първото коледно послание на държавният глава на Обединеното кралство, чието коронясване е насрочена за идната година.

 

В речта си Чарлз III той говори за голямото безпокойство и трудностите на онези, които се опитват да платят сметките си и се мъчат да изхранват семействата си и да осигурят топлина у дома. Това изказване дойде в момент, в който инфлацията в страната достига почти 11 процента.

 

Посланието на краля бе записано предварително в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзорския замък, където през септември бе траурната церемония в тесен семеен кръг за Елизабет Втора, последвала държавното погребение в Уестминстърското абатство. Във видеото с посланието на Чарлз Трети се виждаха и кадри от кухни за обществено хранене, хранителни банки и организации и доброволци, подпомагащи бездомници.

 

"Аз особено много искам да отдам почит на всички онези невероятни хора, които така щедро осигуряват храна и правят парични дарения, или пък посвещават най-ценното си притежание - своето време, за да подкрепят онези около тях, които се нуждаят най-много", каза кралят в посланието си.

 

Бъкингамският дворец вече съобщи, че монархът е решил всички средства, дарени след смъртта на Елизабет II да отидат за благотворителна организация, която подпомага онези хора, които не могат да платят енергийните си сметки.

 

Чарлз III спомена в словото си и онези, които се сблъскват с войни, глад или природни бедствия, както и военнослужещите и служителите от службите за спешна помощ и здравните работници, които работят неуморно за сигурността на страната.

 

Темите в коледното послание на Чарлз III включваха въпроси, на които той се е посветил, а именно грижите за хората в неравностойно положение, значимостта на обществените служби и подкрепата за мултирелигиозния подход към вярата, отбеляза Би Би Си, цитирана от БТА.

 

Кралят на Великобритания заяви също така, че в смиреното подпомагане на другите  човек може да открие надеждата за бъдещето.

 

В словото си за Рождество Христово Чарлз III си спомни за покойната си майка, която е погребана именно в параклиса в Сейнт Джордж до съпруга си.

 

"Рождество Христово е особено мъчителен период за онези от нас, които са изгубили любими хора. Ние чувстваме тяхната липса при всяка смяна  на сезоните и си спомняме за тях във всяка любима и тачена от нас традиция", заяви той.

 

"Никога няма да могат да ви благодаря за любовта и симпатията, която засвидетелствахте към цялото наше семейство", заяви още на сънародниците си кралят, визирайки периода след кончината на кралица Елизабет II.  

 

Монархът припомни и вярата на своята майка в Бог и в хората.

 

Във видеото с посланието се появиха само онези членове на кралското семейство, които изпълняват кралските си задължения, като кралицата консорт Камила, принцът и принцесата на Уелс -  Уилям и Кейт, сестрата на Чарлз - принцеса Ан, братът на Чарлз   - Едуард и съпругата му Софи, които са херцози на Уесекс.

 

За видеото краля бе облякъл тъмносин костюм на много фини карета.

В края на посланието си Чарлз Трети пожела на всички една мирна, щастлива Коледа, една Коледа на вечната светлина.

 

Традицията за коледните послания, произнесени от британските монарси, датира от 90 години. Първото подобно послание е това на крал Джордж V, което бе излъчено по онова време по радиото.

 

С кралица Елизабет II започват коледните кралски телевизионни послания, като първото телевизионно послание датира от 1957 г.

 

В последното си коледно послание миналата година Елизабет  говори за предаване на щафетата на кралските задължения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2970 |24.12.2022 Крал Чарлз ще отдаде почит към кралица Елизабет II в коледното си послание . 0| 3147 |22.12.2022 Съдът: Схемата на Обединеното кралство за установяване на граждани на ЕС е незаконна . 1| 3098 |08.12.2022 2022 г. в търсачката на Google: Войната, кралицата, Путин и Джони Деп . 2| 3807 |03.12.2022 Кралят на футбола Пеле е в критично състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads