Реклама / Ads
6| 5471 |02.10.2013 НОВИНИ

Кредитен консултант: Продавайте, ако не можете да плащате

.
Лоши кредити не се опрощават, но има различни варианти, с които може да се помогне на задлъжнелите граждани.
 

Около тази теза се обединиха двамата кредитни консултанти Тихомир Тошев и Деян Василев в студиото на БНТ. Що се отнася до намесата на държавата в банковите дела, кредитните консултанти са категорични, че тук става въпрос само за законодателни инициативи.

Банките нямат практика да опрощават лоши кредити. Общо взето, когато се сключва един договор за кредит, клиентът се съгласява да вземе една сума пари и да я върне при определени условия. Когато дадения потребител има проблем с плащането на вноските си, банковите институции имат доста гъвкави начини да му помогнат в тази посока. Има много варианти - гратисни периоди и периоди с намалени плащания на вноските, варианти да пропуснете няколко вноски. Но клиентът предварително трябва да заяви това и да каже какво е затруднението му, за да се намери най-добрия вариант в ситуацията, обясни Тихомир Тошев.

Има хора обаче, които са изпаднали в тотална невъзможност да изплащат кредитите си. Тях Тошев посъветва да работят с финансовата институция и да продадат по възможност жилището си преди да се стигне до варианта то да бъде дадено на съдия изпълнител и да погасят дълговете си като по този начин останат с чиста кредитна история. Така след време, когато отново стабилизират финансите си, такива хора ще могат отново да вземат заем, за да си купят жилище, заяви Тихомир Тошев.

В противен случай, ако се стигне до съдия изпълнител, жилището може да бъде продадено на много по-ниска цена от нормалната и дългът към банката отново да не бъде покрит. По думите му е неприемливо политиците да се заиграват с твърдения, че 18 000 души ще останат без домове по Коледа.

Деян Василев заяви, че е леко завишена бройката от 35 000 лоши кредити. "Политиците трябва да пипат стратегически, а не да се гасят пожари. Има закони, които уреждат много добре нещата като Закона за личния фалит. С лесно финтиране може да се получи банкова гаранция, ако един човек иска да получи кредит, за да закупи жилище", каза той.

Васлев бе категоричен, че има смисъл чрез законодателни промени да се помогне на тези хора, които са с изтеглени кредити и не могат да ги плащат, предвид на големия брой необслужвани кредити в момента, като ипотечните кредити в момента са около 23 процента от тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 5417 |02.10.2013 ГЕРБ бързат с нов вот на недоверие . 1| 6336 |02.10.2013 Здравната каса осигури лекарството за онкоболни . 73| 7171 |02.10.2013 Сидеров към Борисов: Знам, че ти липсвам, но възмъжавай, пазете ни като стайно цвете . 37| 5620 |02.10.2013 Кабинетът оцеля

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads