Реклама / Ads
3| 3439 |12.01.2021 НОВИНИ

Критични нива на реките и наводнени къщи и дворове в много части на България

.
Източник: БГНЕС
Бедствено остава положението в голяма част от страната. Заради поройните дъждове няколко реки са излезли от коритата си и са залели дворове и къщи. Под вода са и десетки улици.
 

Дига на реката в Костинброд е поддала и водата е заляла стотици домове в района. Наводнена е цялата индустриална зона. Заради бедствието предприятията в околността са преустановили работа, предават от bTV. На място работят екипи, които се опитват да укрепят съоръжението. Най-сериозна остава обстановката в Петърч, където повече от 200 къщи са наводнени. Река Блато продължава да приижда и там. 


Опасни нива са достигнали и реките Струма и Места. Община Струмяни продължава да е в бедствено положение, което бе обявено снощи. Дигите от двете страни на река Струма  преди селото са сериозно компрометирани, а водите са в опасно високи нива. Активизирало се свлачище заля с кал и камъни  пътя Банско-Гоце Делчев в района на село Господинци. В района се е активицирало и свлачище. Целият път, който свързва района с граничния пункт Илинден-Ексохи е залят с кална маса и паднали камъни


Водите на река Места скъсаха и дига в района, информират от БНР. Скъсана дига има и на река Места  край село Борово, потвърди областният управител Бисер Михайлов:


Преустановено е движението на влакове по теснолинейката Септември-Добринище заради паднала скална маса  върху релсите в района на Черна Места.


В областния кризисен щаб са постъпили само сигнали за наводнени мазета и приземни етажи. Бедстващи и пострадали хора няма.


Опасност има и в Бургаска област. Нивата на три реки са критично повишени. Пътят Бургас-Созопол е затворен за движение, заради разлив на вода след отбивката за Черноморец. 25 души от вилно селище Черниците са евакуирани тази сутрин. Въведен е обходен маршрут през селата Маринка и Ясна поляна.

 

Междувременно на спешна среща с премиера Борисов стана ясно, че ситуацията в страната започва да се нормализира.


"Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много”, отсече Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3840 |14.12.2020 Хематолог: Нивата на антитела са ниски в България. Трима трябва да дарят, за да спасят един . 44| 12916 |29.11.2020 Калоян Методиев: Нивата на омраза към Борисов са чудовищни . 1| 3893 |15.11.2020 Патриарх Неофит за Рождествения пост: Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни . 4| 5206 |21.10.2020 Таско Ерменков: Критичният доклад на ЕК за енергийния ни план е поредният шамар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads