Реклама / Ads
2| 5769 |11.07.2017 НОВИНИ

Кулезич : Заразени сме от вируса на подслушването

.
Люба Кулезич
Споко! Няма да ви подслушваме вайбъра, фейсбука, скайпа, уотсапа. От вестник „Сега” нещо са се объркали, като пуснаха вчера информация, че с обществена поръчка за 18 хил. лева МВР купило софтуеър, с който можело да се влиза в един куп мобилни приложения. Това казаха днес от ГДБОП неофициално.
 
Не знам защо се бавят с официалното изявление. Явно нещо с някого съгласуват по етажите. Ама докато съгласуват, хората преминаха през няколко агрегатни състояния: от гняв до бъзик. От една страна, фобията от полицейския Биг Брадър вече се разраства до психоза. Съобщението за новопридобития от антимафиотите софтуер само наля масло в огъня. Вече и в сънищата ни ли ще се набутат, проплака някой в мрежата. Ами, нищо чудно, отговори друг. Щом Бате Бойко го подслушваха в клозета му, що да не се натресат и в спалните ни?!

Не случайно има бум в търсенето на специални криптирани програми, които да ни пазят от тоталното слухтене. Просто ние сме убедени, че сме масово негови жертви. И не защото страдаме от манията, че сме значителни. Но сме наясно, че държавата е разграден двор, и изобщо не й е до разправии с мафията и корупцията.

Трагично е, но изглежда, че прословутата стабилност се контролира чрез умишлено изпускани СРС скандали. Във върхушката взимно се дебнат и се държат един друг с компромати, за да си осигурят безпроблемно и безнаказано крадене, докато всичко не се срути окончателно. А дотогава покрай сухото като нищо може да изгори и суровото. Т.е. да попаднем без вина виновни в информационната система на МВР.

Вярно, тя също се оказа подслушвана и източена, както разбрахме от безумната афера „Червеи” по времето, когато на власт бе Орешарски и неговият МВР страж Цветлин Йовчев. Но в крайна сметка тихомълком се размина на поръчителите. Малко го отнесе бившата шефка на СГС Владимира Янева, ама не баш защото подписвала незаконно хиляди разрешения за подслушване, а защото даде име на друг оглушителен скандал с теч на СРС-та.

От „Яневагейт” станаха ясни висшите персонални измерения на легендарния организиран мафиотски модел, известен като КОЙ. И какво?! Ами, нищо от гледна точка на върховенството на закона. Но от гледна точка на тоталното изперкване по повод на слухтенето – удар в десетката.

Да не говорим за поръчковите съдебни циркове срещу Цветан Цветанов, че е слухтял наред преди да падне от високото през 2013 г. Да не говорим за урагана в службите, който преди години предизвика делото „Галерия” и помогна на Борисов 1 да стане триумфално премиер.

Ние сме заразени от вируса на подслушването. Наясно сме, че много служби се занимават с тази тъмна дейност, както и частни фирми в услуга на олигарси и криминални типове. Освен това, знаем, че СРС-тата са перфектен инструмент в ръцете на прокуратурата за репресия срещу неугодни политици и журналисти.

Моят приятел и колега Огнян Стефанов от неконформисткия сайт „Фрогнюз” наскоро разбра, че е бил нарочен от хората на г-н Цацаров. Срещу него без той да знае две години е текло разследване за някакви измислени прегрешения. После предметът на разследването е бил сменен с друг поради грубата работа на разследващите с губерката и белите конци. Да, но това им е дало повод цели две години да подслушват Огнян без да подозира за това.

И както ми каза адвокатът на г-н Стефанов, буквално са стигнали и до майчиното му мляко. Друг е въпросът дали методите им са законни. Важното е, че Биг Брадър действа неуморно и изпълнява всякакви поръчки. И сега, защо сме се били изнервили, че ще ни се насоса и в телефонните приложения.

Оправданията разбира се прозвучаха кухо. Нямало да ни послушват онлайн и масово, а чрез специално устройство щели да влизат в телефони на задържани и заподозрени в престъпления. Благодарим, дето се казва за утехата. Само дето не се знае дали утре всеки, който много плямпа и се изказва из фейсбуците, няма да се окаже арестант.

МВР, БОП-а, прокуратурата по този въпрос си траят. После да не се чудят защо изпадаме в истерия, когато обявят обществена поръчка за шпионски джаджи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7502 |05.07.2017 Кулезич: Законодателната мисъл на Данаил и Емил възстановява Берлинската стена и Желязната завеса . 9| 7870 |15.06.2017 Кулезич: Борисов си изми ръцете като Пилат Понтийски с мажоритарния вот . 0| 6296 |14.06.2017 Люба Кулезич: Словесните бомби на Лозан Панов и погубената чест на българската Темида . 2| 4839 |15.05.2017 Хакери искат откуп от 300 долара за вируса ”Уонакрай”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads