Реклама / Ads
9| 4622 |23.10.2020 НОВИНИ

Лекар: Ограничителните мерки звучат като репресия, не като грижа

.
Източник: БГНЕС
Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората. Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен. Проява на грижа е търпеливо да се обяснява на хората как просто и лесно могат да опазят себе си и околните.
 

Това заяви пред БНР д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз.

 

“Трябва да започнем да разчитаме на добросъвестното отношение на гражданите към тях самите и близките им. Когато има принуда, винаги ще се намерят хора, които да се противопоставят”, категоричен бе медикът.

 

По думите му голям проблем се явява фактът, че голяма част от обществото решава да посети работното си място, въпреки че има прояви на болест. Същото важи и за децата. Той призова ежедневно да се повтаря на хората, че дори при най-минимални оплаквания човек трябва да се свърже със семейния си лекар и да си остане у дома.

 

“Проблем е, че доста хора закъсняват с първата си заявка за оплакване, когато симптомите вече не са никак леки. Пациентът е отговорен по отношение на момента, в който решава да потърси медицинска помощ“, смята лекарят.

 

Д-р Еленски е категоричен, че трябва да се укрепи доверието в първичната и в доболничната помощ.

 

"Ние не провеждаме професионална дискусия в професионалните среди, а всяко ново хрумване, всяка нова идея, впечатление или откритие излиза на дневен ред в медиите, които са за общо ползване, и професионалните ни различия започнаха да излизат сред хора, които не могат да преценяват кой е прав и кой е крив. Трябва да се прекрати със споровете кой е добронамерен или злонамерен само защото мнението му е било различно от това на част от другите лекари“, смята д-р Еленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4160 |23.10.2020 Строг контрол за спазване на мерките срещу COVID-19 в столичните нощни клубове . 6| 4434 |23.10.2020 Адвокат: Когато налага мерки, държавата трябва да се съобрази с основните принципи . 16| 4845 |22.10.2020 Фандъкова: Засега няма да затваряме столицата. По-строги мерки не се предвиждат . 9| 4321 |20.10.2020 Социолог: 50% от българите не искат връщане на мерките срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads