Реклама / Ads
2| 2907 |29.03.2023 НОВИНИ

“Лев инс” да се откажат от атаката срещу Mediapool, зоват от Световната асоциация на издателите

.
Световната асоциация на издателите на новинарски медии (WAN-IFRA) изразява сериозно безпокойство по повод съдебния иск, заведен от "Лев инс" срещу сайта Mediapool.bg. WAN-IFRA заявява в обръщение към застрахователната компания, че оценява този иск като SLAPP (стратегическо дело срещу общественото участие - Strategic Lawsuits Against Public Participation)-или както е известно на български като "дело-шамар".
 

Припомняме, че медията бе ударена от застрахователната компания заради цитат на служебен министър в стенограма. Съдебният иск е в рекорден размер - 1 милион лева. Последва реакция от различни организации, които осъдиха случващото се като “опит за сплашване”. Стартира и кампания за събиране на средства, които да бъдат предоставени за правната защита на Mediapool. В рамките на няколко дни бе събрана рекордната сума от десетки хиляди левове. 

 

Ето какво се казва в позицията, подписана от Винсънт Пейрен, изпълнителния директор на световната организация WAN-IFRA:


"Делото за клевета, което сте завели срещу Mediapool, е едновременно отмъстително по своята същност и неоснователно по същество.


Наказателната същност на Вашата претенция става видна от размера на иска - един милион лева – сума, която надвишава почти трикратно годишните приходи на изданието и ако бъде присъдена, то почти сигурно ще доведе до ликвидация на медията. Както изглежда, действителната цел на този иск е да възпира други медии да отразяват темата за международната система "Зелена карта" в застраховането.


Що се отнася до основателността на иска, заведен от "Лев инс", твърдението за "клевета" изглежда особено неубедително като се има предвид, че публикацията, заради която сайтът Mediapool е даден под съд, е пряк цитат на финансовия министър Росица Велкова, взет от публично достъпна стенограма от заседание на правителството.


С оглед всички тези причини ние смятаме, че заведеното от "Лев инс" дело попада точно в определението, дадено от Европейския съюз на SLAPP дела (дела шамари): като "злоупотреба с право на съдебен иск" и "форма на тормоз и сплашване, използвани срещу защитниците на обществения интерес".


Призоваваме "Лев инс" да се откажат от делото си за клевета срещу Mediapool и в бъдеще да се въздържат от атаки срещу журналистиката в обществен интерес."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3643 |10.03.2023 АЕЖ с призив: Да попитаме “Лев Инс” за “делото шамар” срещу Mediapool . 8| 3038 |06.02.2023 Изборите като мач между “Левски” и ЦСКА според Плевнелиев. Обединението с ПП било грешка за ДБ . 30| 3590 |29.01.2023 Украйна опровергава ”Вагнер” - отблъснала атаката край Благодатне . 1| 3073 |15.01.2023 Сербезова за атаката от Меджидиев: С ирония и чувство за хумор - тази ситуация е нещо като дежавю

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads