Реклама / Ads
2| 5955 |11.09.2017 НОВИНИ

Люба Кулезич за „избора на тишината“ и новия шеф на ВАС Георги Чолаков

.
Люба Кулезич
„Това е изборът на тишината“ каза днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод предизвестения избор на съдия Георги Чолаков за шеф на ВАС. Г-н Панов пояснява какво е имал предвид: липсата на публичен сблъсък на идеи между двамата кандидати, липсата на кампания, която да отличи един от кандидатите за ръководител на това фундаментално важно съдилище, решаващо дали и доколко държавата практикува произвол при свои действия спрямо юридически лица и граждани.
 

Но не само за този случай изразът „изборът на тишината“ звучи стряскащо, но правдиво. Когато тишината започне да дирижира събитията в една държава, тя се е запътила към света на сенките и призраците. Тръгнала е към небитието. Поела към обратната страна на живота, където човешката глъч, динамиката на живота, звуците, родени от жизненост и активност заглъхват. Потъваме в това блато на тишината. Похлупакът на принудителното мълчание ляга върху всеки опит на обществото да изкрещи на глас проблемите си честно, за да потърси изход от постепенното си изпадане в кома. Изборът на тишината е кома.

 

И днешният гръмко рекламиран в интернет протест срещу безобразията в страната звучи в същия регистър. Въпреки площадното звукоизвличане – усещане за глухота. Онези отгоре се правят, че не чуват. Онези отдолу нямат сила да пробият с гласа си тапицираните покои на властта. За да илюстрирам какво точно съзирам зад словосъчетанието „избор на тишината“, ще ви пусна един клип, който от няколко дни се движи из интернет пространството като безшумна комета, която вещае бедствие. Ужасното е, че го констатираме, но сме загубили жизнените си сили да му се противопоставим. Този клип е синтез на всички избори, осъществени от тишината. Българската тишина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 28120 |03.09.2017 Кулезич: Прокуратурата поискала от Цветан Василев 15 милиона евро . 1| 6944 |27.07.2017 Люба Кулезич vs адвоката на Михнева: За правото на въпроси и правото на отговор . 0| 10224 |25.07.2017 Кулезич за идиотските новини и политическия епицентър с дъх на корупция . 0| 6606 |19.07.2017 Люба Кулезич за българския Виктор Орбан и поправките в Закона за съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads