Реклама / Ads
5| 2902 |22.04.2021 НОВИНИ

Любомир Дацов: Проблемите в бюджета са от политически, не от антипандемични решения

.
Любомир Дацов Източник: БГНЕС
Стратегията може да бъде само една, преди всичко трябва да се ускори ваксинацията, защото всички последващи стъпки и решения са базирани в зависимост от това как ще се развие по-нататък пандемията. Колко бързо ще бъде овладяна? Всичките тези проблеми, които съществуват и са в сферата на здравеопазването, но и чисто психическият натиск върху хората, колко бързо това нещо ще отпадне и хората ще се върнат към една нова нормалност.

Това коментира бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов във връзка с това как да продължи подкрепата за бизнеса и за хората и какви са рисковете за икономиката.

 

„В зависимост от хода на пандемията и напредване на ваксинационния процес ще се разглеждат всички опции за подпомагане на хората. Нещата не могат безкрайно дълго да продължават в тази посока, при което се подпомагат затворени бизнеси, а не се подпомага преструктуриране на бизнеси, нови възможности, и онова, което е като нормално излизане от един такъв тип криза“, обясни той.

 

По думите му тази криза не е специфична.

 

„Ако забелязвате, има относително добро потребление при затварянето на отделни бизнеси. Други в момента работят въпреки всичко“, отбеляза Дацов.

 

„Виждаме едно правителство, което си отива, няма ясни ангажименти и не гарантира приемственост между двете правителства. Няма значение дали ще има служебно правителство, или ще бъде конструирано ново такова. Едно от важните неща е да има приемственост“, смята финансистът.

 

„Това е големият проблем – имаме едни мерки, за които се знае, че са планирани или до април, или до средата на годината. След това не се знае дали ще има бюджет. Знае се, че има дефицит в бюджета, но не се знае дали ще има таван на дълга, който да бъде възможно да бъде усвоен и дали има достатъчно средства в бюджета“, продължи той.

 

Според него финансовият министър гарантира в Народното събрание стабилността на бюджета, това, че в него са взети всички мерки, за да няма рискове.

 

„Смятаме, че има напрежение, много от нещата са чисто технически. Въпрос на политическа култура, за да не се предизвиква умишлено напрежение. Защото приходната част на бюджета е стабилна в момента и всичките проблеми в бюджета всъщност са от решения, които се взимат от разходната част. Голяма част от проблемите не са от разходите, свързани с кризата, както се опитват да твърдят в момента голяма част от управляващите, а всъщност тези решения, които направиха и вдигнаха нивото на разходите, близо 24-25% спрямо миналата година, са вследствие на вдигане на пенсии, различни социални подпомагания, и в голяма степен заради вдигането на работните заплати. Това не са мерки свързани с коронавируса. 80% от проблемите идват от чисто политически решения, които ограничават маневреността в бюджета“, добави Любомир Дацов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2971 |15.04.2021 Христо Иванов: Управлението на Борисов е най-грозната проява на проблемите с демокрацията у нас . 0| 3218 |12.04.2021 Любомир Кючуков: ЕС очаква да се премине от мимикрия към действия по отношение борбата с корупцията у нас . 4| 3037 |05.04.2021 Проблемите при приемане на изборните книжа започнаха. Хората измръзнаха, оставени са без вода . 1| 3097 |30.03.2021 Любомир Аламанов: Управляващите се капсулираха и приватизираха борбата с коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads