Реклама / Ads
46| 7071 |31.12.2012 НОВИНИ

Магистрала на духа

.
Как изглежда 2012-та, разказана от министър-председателя Бойко Борисов.
 

"Искам да ви кажа нещо интересно, д-р Борисов. Вие днес прекарахте нова магистрала - магистралата на духа.”
Директорът на института по роботика акад. Чавдар Руменин

На тези хора не е нужно да им обясняваш в XXI век, че като имат път, ще отидат по-бързо до някъде и ще си свършат работата там. На тия дето са в XIX век трябва да им обясняваме.

Изключително ми е приятно в момента - България, погледната от горе, е в пръстени от магистрали.

Живите пари – в реалното строителство

Моята единствена задачка е да спестявам живите пари, за да може да ги вкарваме в реалното строителство... Всяка стотинка я изнамираме, спестяваме и влагаме, затова ги помня всичките.

Война със себе си водя непрекъснато. Ако имаш 30 пътя, които трябва да се направят, а имаш за половината пари, искаш за 500 милиона електронно правителство, а имаш 10. И взимайки тези решения, действително трябва твърдост.

 Хубавото на най-тежката криза е, че всички ние се научихме да ценим парите и да ги слагаме на най-правилните места.

Не искам да си представя, ако ние сега имахме 3-4 милиарда излишък, какво щеше да се случи с държавата.

Защото аз имам четири години да построя това, което те не са построили 22 години и съм си помогнал в София и затова София вече изглежда по друг начин, но сега си помагам и в провинцията.

Мечтите на много поколения софиянци да имат метро, естакади и паркинги се сбъдват. Направеното от нас остава за поколенията. Следващите поколения, които не бяха от нашите поколения, не бяха виждали какво е метро, какво е магистрала. Сега тези деца, които ще израснат, това няма да им прави впечатление. За тях това ще е даденост.

Ако ние съумеем да намерим инвеститор, Боряна, от Свиленград – сиреч Азия, Истанбул, Свиленград, Русе, от Русе на кораби за Констанца и съответно за Ротердам и през Дунав мост 1 – Румъния, Унгария и Германия, ще прекроим транспортната карта на Европа... Този път, аз гарантирам, че ако успеем да го направим сега по този начин... и ако Русе има този четирилентов скоростен път през Свиленград, ще стане втора столица на България.

Мисля, че ако се огледаме освен това, което сме направили ние за тази една година, не мога да видя какво е направено през последните 20. Опитвам се – освен това, което сме направили ние – площада и читалището - не виждам друго... и в следващите години Смядово ще придобие вида, в който може би е бил преди 30 години...

Догодина Дупница ще стане най-хубавия квартал на София... Парите са им осигурени, строят, а когато имаш тази магистрала, можеш да работиш и да си ходиш до София, за да си пиеш кафето, а тук - в тази прекрасна природа на чист въздух, да си живееш.

Честитя ви това красиво място, но като гледам другите сгради наоколо, виждам какво значи 20 години мърлявщина... Да беше само Кюстендил, лесно, но то навсякъде е така...

И се строят зали след зали

Ами спортна зала? Абе спомняте ли си, като станах кмет София нямаше спортна зала бе. Абе в България нямаше къде да проведеш състезание, добре, че беше Варна да отидат да играят. Сега, забравихте, че. . . и се строят зали след зали.

Тук как колегата Станишев щеше сам да се надене с един вот на недоверие по тема Олимпиада, как се усети в последния момент, че го тикат неговите хора да падне в най-приятен капан, защото щях да му покажа снимките как изглеждаше Спорт палас по време на неговото управление и как изглежда сега. Как изглеждаше Белмекен, как изглежда сега... Мога дълго и тягостно да му напомням за всичко несвършено... Така че, много ми се искаше да има вот. Само за гмуркането нищо не сме направили, защото там просто си има естествени природни красоти...

Ще търсим катарски инвестиции и в спорта... Един от плановете ни е на 4-ти километър, с публично-частно партньорство, да направим националния стадион, както и четириетажен паркинг до спортната зала, за да могат всички посетители в залата да паркират... В общи линии премиерът на Катар е като нашия Дянков – не дава пари за нищо и затова са богати.

Страшно играете

На базата на 22-годишно безхаберие, и тези, които ме упрекваха, се надявам сега да се извинят, че залите и спортните съоръжения всъщност са доста важни, защото на всеки четири години целият свят вперва очи в представянето на спортистите...

Ако имахме повече шанс, всички щяхме да говорим за блестящо представяне... Ако Тервел беше спечелил, ако волейболистите бяха взели медала, ако гимнастичките мъничко късмет не им беше изневерил, щяхме да казваме, че е прекрасно представянето...

Вчера като се видяхме с Камерън, ми казва "Страшно играете"... Джокович му е идол, видял снимката ми с него и ми казва: "Ама ти познаваш тоя човек? Той е моят човек". Толкова му се възхищава от оня дълъг мач с Надал. Джокович няма нищо общо с психологията и физиката... Джокович като беше при мен ми казва: "Няма проблем, ракия много обичам". Обаче имаше наредени редбули и той ми казва: "Такова не пипам. Иначе ракията я пия като тебе”.

Аз имам отбор - "Тигрите" на Бистрица са много приятни, в смисъл приятели са......с които, така, си чеша крастата, да го наречем на жаргон, и ми е предостатъчно...

Да, пътували са... Толкова пъти самолетът е даван за спортни отбори, за пострадали хора, за туристи, да събираме да извозваме, платен е, просто не мога да ги разбера... С писмо от футболния съюз сме си платили, както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него. Не виждам нищо лошо. Аз съм го давал поне 20 пъти да пътуват други отбори и не знам кое е тенденциозното в това. За "Левски" защо не питате? За "ЦСКА" защо не питате? Какъв по-различен отбор са "Бистрица"? Те не са ли момчета, какви са?

За разлика от вас ние сме достатъчно критични към всичко, което забележим, и след това отстраняваме. Иначе нямаше да купите два нискотарифни ербъса, които да наречем правителствени самолети, и да се чудим какво да ги правим... и затова ги даваме да се возят, който ги поиска...

Аз се радвам, че тези хора просто няма с какво да се занимават друго, не могат да ни намерят никакъв друг кусур.

И, за да стана достатъчно ясен, ще кажа - не е важно колко са силни противниците ни или слаби... Важно е ние тази година да съумеем да спазим сроковете и да дадем на българския народ магистрала "Тракия"...

Откриваме магистрала, която са чакали, откакто българи има… са искали магистрала на това място... Да помолим владиката да помоли началника да е с нас!

При тази наша добрина

От снощи мога да кажа, че не мога да спя. От наводненията, от земетресението, което на място видях, съм истински разтревожен.

Няма човек, който да каже дали ще има или няма да има земетресение. Постарахме се да бъдем близо до хората. А сеизмолозите да им дават информация... Разпоредили сме всички налични полицейски патрули, при подобно или по-силно земетресение, по мегафони да съобщават придобитата от Института  по геофизика при БАН информация.

Вторичен трус, никой не може да каже ще има или няма да има по-силен. Аз не мога да излезна и да им кажа на хората – прибирате се по домовете, за да ги успокоя и след това да се случи нещо. Няма да е честно. Така че това, че сме тука с половината министри, е единственото, което мога да направя за успокоение за тях.

А сега ние, държавата, от всички нас трябва непрекъснато да субсидираме това, което се случва. Вижте какво се получава при всеки проблем – излизат и казват: държавата да даде пари.

Явно хората свикнаха, а и при тази наша добрина при всяко бедствие ние да излизаме и да казваме: добре, ето вадим толкова милиони, веднага започваме да помагаме.

Нека Господ с това земетресение само да ни е предупредил, защото при такива катаклизми никой на никой не може да помогне.

Ако някой иска да създаде дори умишлено, най-трудното за гасене място, ще подпали именно "Бистришко бранище". То е недостъпно при 40 градуса, но нашите момчета се справиха под вещото ръководство на главния комисар.

Гасил съм много горски пожари. Това са едни от най-рисковите пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, може да се издушат много хора. 30 секунди ти е максимумът да издържиш на тази ситуация.

През просеките ще се опитаме да изкараме нагоре и шланговите инсталации и лекичко ще го настъпим в следващите часове.

Благодаря на всички, които се включиха в гасенето на пожара на Витоша и спасиха гората.

И да благодаря на тези доброволци, ние сме тук на място, а тия дето са в телевизиите, не знаем къде са били.

Каквото сме обещали сме изпълнили. Всеки, който иска да направи разлика между мен и Станишев, да отиде в Калояново и да види какво е сега - пет години след наводнението там, и след това да дойде да види в Бисер дали сме ви забравили. Вижте какво е положението в Бисер пет месеца по-късно и направете разликата.

Като единен юмрук трябва да се стоварите върху проблема с язовирите.

Абсурдна е ситуацията да не се знае чий е язовирът. Като отида да ги бутна тези язовири, ще разбера кой на кого е. Който изписква първи - негов е.

На "Язовири и каскади" ще дадем целия контрол, брутален бих го нарекъл, върху всички подобни, от текезесарските, в кавички, както се наричат, язовири навремето до големите енергийни съоръжения.

Ние сме „за” ядрена енергия

И още веднъж да повторя позицията на ГЕРБ, да я знаете, защото партията ни е излъчила министри и премиер, затова трябва да се следва поетата в предизборната програма политика. Ние сме „за” ядрена енергия.

Не, не, не, не е ясно, защото всеки се изказва по тая тема. Явно е по-хубаво и на вас да ви стане ясно, хубаво е да ви стане ясно.

И за това, когато се подписва подобен проект, той трябва да бъде изгледан, изпипан, а не в пиано-бар да се подписва. Както беше подписан в пиано-бар. Разбирате ли? За ядрена централа, за петролопроводи, газопроводи се подписва в пиано-бар, на коляно. И то как го подписват, нали ви го четох договора? Подписваме го, ама, 1 година след това трябва да си изчистим детайлите. Що го подписвате? Все едно на твоя език да го кажа – ще се женя днеска, ама, след 1 година ще започна да спя с жена ми. Това са правили. Ама, след 1 година тя е избягала вече жената.

Засега, мили мои, имаме 2/3 произведен реактор и в един момент ще ни го правят с панделка и ще ни кажат или си го взимаме, или го даваме на Турция

Взехме правителствено решение да прекратим проекта АЕЦ "Белене” и да доплатим първи реактор, който октомври месец ще е окончателно готов.

И тук е единствената ни прилика със Станишев. Единствената ни прилика – както той, така и аз не подписахме проекта „Белене”. Това ни е една изключителна обща черта.

Станишев казва, че сега едва ли не щял да брани референдума от ГЕРБ. Точно обратното и ви моля всеки от вас, където и да говори, да каже, че аз и вие, и ние, и правителството сме "за" референдум. Категорично. Не е нужно да го брани, точно обратното.

И Станишев прекрасно го знае. Просто той действа подло в момента към българите

Капанът е много сериозен и за мен, защото аз трябва да накарам депутатите и юристите на ГЕРБ да подкрепят противоконституционен текст... Но ако не подкрепим референдума, утре ще кажат, че не искаме да чуем гласа на народа.

Сергей Станишев иска да избяга от референдума, ползвайки противоконституционен текст. Затова, за да не може да избяга, ние сме му предложили текст, който абсолютно покрива въпроса, който те са задали - дали сме за строителството на нова ядрена централа.

"Белене" просто не се слага като думичка, за да е конституционен текстът, и се провежда референдум.  Затова медиите и всички вие, докато провеждаме референдума, ще се говори само за "Белене", просто няма да го има написано тук.

Завчера в разговора с Путин стана ясно, че не ни отива да шикалкавим и да си разваляме отношенията заради проекта. Надявам се Путин да удържи думата си за дружеско излизане от проекта и да работим за "Козлодуй.

Какво искат повече от Москва?

Абсолютно вероломно ни изненадаха с този иск!.. Изведнъж ми искат 1 млрд. евро... Какви са тези трънски сметки? Хем сме приятели, хем зад гърба ни действат.

Аз истински се надявам, че президентът Путин не знае за това им действие, защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България. Тогава трябва да подпишем за "Южен поток"... Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за "Южен поток...

Той ми се обади, докато бях в Албания на мобилния телефон. Обади се, да ми каже, че е възпрепятстван. Лично ми се обади, да ми го каже. В разговора спомена вътрешни проблеми, което значи, че си има работа в страната.

Аз съм подписал най-важния договор за "Южен поток". И то когато има разследване срещу "Газпром". От ЕС не бяха доволни за това, но въпреки реакцията на Брюксел аз подписах за "Южен поток". Какво искат повече в Москва?

След като Германия и канцлерът Меркел нямат проблем да пуснат "Северен поток", за мен няма проблем да пусна "Южен поток" и да доставям газ.

Не случайно Германия си го реши въпроса като си изпрати като посредник бившия канцлер Шрьодер, ръководи...да, ако нашият бивш президент Първанов, вместо да прави партии и да обикаля по паланките, беше станал заместник-шеф на "Газпром", можеше и на нас да ни дадат по 330 долара.

В 11 без пет пак говорих с Путин и той охлади желанието на Милер за нови формули и бе постигнато намалението...

Най-добрият вариант е, и да се избегнат всякакви монополи в случая, ЕК да направят една своя фирма на Европа, която да купува директно газа от Русия и след това да ни го преразпределя на всички страни в ЕС.

На практика никой нищо не е работил по диверсификацията на газа. Реално – нищо не може да се случи. Това е толкова геостратегически обвързано с взаимоотношения на Великите сили, че без да се разберем с тях, без те да се съгласят, каквото и да се прави, няма да стане.

И затова аз мога да кажа с радост, че в проучванията, които правим в България, има много оптимизъм, 100-процентен оптимизъм. Просто искаме да сме достатъчно сигурни, че България има едни добри залежи на това, което ни трябва. И то не е шистов газ. Толкова. Че съм обещал на Делян Добрев да си мълча по темата.

Между другото, да ви информирам, че тези дни свършихме добра работа с Делян Добрев... Подписваме с консорциума на три от най-големите европейски компании... относно проучването и добив на нефт и газ в Черно море, където 40 милиона евро също веднага внасят в бюджета... Не се гласи, Влади, за тези пари, защото вече съм ги приготвил къде ще отиват – за пътища, за училища и за зали. Така че, не им се усмихвай.

Така че тази тема, затова исках да ви я разкажа, тя е много важна.

Русия и България – приятели от векове и завинаги

Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме й много задължени в нашето историческо минало, така че – въпросите ви, по този начин зададени, унижават и Русия, и България. Това, че частна компания си позволява да прави едно, второ или друго, по никакъв начин не означава Русия и България. Ако искате да ви отговарям на този въпрос, го формулирайте правилно.

Русия като държава, руският народ и България са приятели от векове и ще бъдат приятели завинаги. Ние сме православни, християнски народи, историята ни е такава - когато сме имали нужда, са ни помагали.

Защото сме твърдо на Запад

С една дума, аз... в случая не става въпрос дали обичаме Америка, или мразим Русия. Аз специално ги уважавам и двете страни, но искам да защитя нашия си интерес. Това е много важно за нас, защото сме твърдо на Запад - в НАТО и ЕС, но парите и пазарите са ни главно на изток

Напротив, и тъй като знам, че моите предавания или участия в предавания много внимателно се... свалят моите изказвания от посолството, всички посланици ще се съгласят... Абсолютно лоялни партньори сме, никога не бихме допуснали да бъдем троянски кон на който и да било...

Посочете ми името на някой премиер в света, който е отменил два от три проекта с Москва... Заслужаваме похвала за това. Не е лесно за малка страна като нашата, на Балканите, и където влиянието на руската общност е огромно, да отмени два от три големи проекта и да избере истинска диверсификация...

Така че с г-жа Клинтън, разговорът беше добър, много скъп гост, много добър приятел на България. И на нея й стана ясно, че в България има правителство, което преди всичко защитава своя национален приоритет. И затова си тръгна усмихната. След като има правителство, което може да казва "не", дали са американски, дали са руски, дали са каквито и да били проекти, без да бъдат защитени интересите на страната, тя е спокойна.

Ами те имат до голяма степен основание, щото обикновено големите, когато отиват някъде, си тръгват с това, за което са дошли.

Тръгна си според мен с прекрасно впечатление от България, от нейната архитектура, археология, история, традиции, нрав, природа, екология...

Президентът Обама каза само суперлативи за България и нито една забележка по никоя от темите. Дори за правосъдната система даде висока оценка, включително за избора на нов Висш съдебен съвет и членовете на Конституционния съд.

Овалният кабинет. С толкова похвали за България. Оставете нас и правителството. Факт е, че Съединените щати по думите на президента Обама, че България е много дисциплинирана, много партньорска държава. С много успехи, с много уважение се ползва в света.

Ние имаме много активна външна политика и непрекъснато се срещаме на различни нива с различни ръководители на държави. И за нас това не е някаква новина, че ще имаме среща поредна с президента Обама.

"Кангратюлейшън". Това го научих, между другото. С "т" е. Те затова ми го пуснаха няколко пъти, така че да не допуснем същата грешка.

Да имаме търпение, да не изпускаме думи

Президентът Обама обеща, че американските специални служби ще заработят по-интензивно, за да имаме по-твърди доказателства срещу поръчителя и извършителя на атентата в Сарафово. И той знае, и аз знам кои са, но Обама се съгласи с мен, че за пред съда трябват твърди доказателства.

Бъдете уважителни към себе си. От вчера насам постоянно ни питате, едва ли не, кога ще има терористичен акт. Разберете, това е пагубно за туризма... България има прекрасна външна политика към арабския свят, като изключим това, че завчера бих арабските посланици на футбол. В прекрасни отношения сме.

Този ужасен инцидент е шок за всички нас, нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора.

Никой не може да предотврати, ако е това в момента – няма кой да го спре... Сега ако някой влезе тука с 4-5 крачки, никой няма да може да го спре, а камо ли там, където всички са по джапанки.

Бомбени атентати в България имаше и когато имаше най-яките служби и се извършваше Възродителният процес

Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България

И президентът Обама, и най-вече Нетаняху, и сега британският премиер казват и имат основания и мнение, че е Хизбула, но българските служби не разполагат и не са получили такава информация и помолих Дейвид да ми я предостави, ако я имат, защото това са тежки обвинения.

Нека да имаме търпение, да не изпускаме думи. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст... Към днешна дата – това е вражда, която съществува отдавна, ние в тази вражда не се месим, много сме уязвими.

И сме си яли шамарите и поуките на историята

Много войни са имали тука, много сме се били всичките. Сега е време да си градиме региона.

В ЕС за граници не може да се говори. България така са я прекроили след Втората световна война, така са я ограбили, че няма какво да се прекроява повече... По време на войната България в един момент е била обявила война на всички – на Съветския съюз, на Съединените щати, на съседите си – с шансове за успех – нула. Но сме показвали, че можем да се опълчваме на целия свят. Е, разбира се след това и границите ни са ставали по-малко и сме си яли шамарите и поуките на историята.

Нашата позиция за Македония е категорична, винаги сме подкрепяли страната изцяло за влизането й в Европейския съюз и НАТО. Историята не е нещо, което се пренаписва или преиначава. Има исторически факти, признати и приети, и ние не можем да допуснем да ни се краде историята.

Македония е най-близката ни държава и най-големите ни приятели, но първо критериите трябва да бъдат покрити, особено точката за добросъседство.

Не сме казали "не" на Македония, казали сме това, което и на нас навремето са ни казали - покрийте критериите, бъдете добри съседи, бъдете толерантни към всички, оправете си съдебните системи.

България никога не е правила нещо срещу Македония. Ние не се мешаме в никой спор. Ние се мешаме само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава се мешаме.

България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война... Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили... И България – да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора. Защо не ги спасят? Има толкова богати държави

Понеже попитахте за Иран, за Сирия. Ами, надали има българин, който да е съгласен с това, което става в Сирия - мирни и всякакви граждани, протестиращи по една или друга причина ги трепат.

Е това е спекулация

При най-лошия сценарий, ако има война в Иран, никой в света не може да каже какво ще стане с цените на горивото. Ако има война в света и стане 150 долара, колко да е в България? Ами, колкото струва. Толкова е. Е това е спекулация. Няма да извади държавата пари да дотира примерно "Нефтохим" Бургас, за да карате вие по един лев бензина.

В петък с Дянков ще избера три-четири магазина – малък, среден и голям, ще мина да видя цените какви са на яйцата, и ако яйцата дотогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. Деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя, ли че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема... Ако "благодарността“ е да вдигнат на хората цената на яйцата, точно за Великден, за най-светлия ни празник, ако това е благодарност да вдигнат цената на агнешкото за Великден, няма да се съглася с тези промени...

Ето, преди да вляза в студиото, слушах ресторантьорите, които пък искат една година да отсрочим....тютюнопушенето. Ами първо при преди две години и половина им казах: 2012 година, средата, забрана за тютюнопушенето...стиснахме си ръцете тогава...

Този, който пуши в заведение, е простак.

Разбира се, когато приехме тази забрана, ми се виждаше прекалено, ако има отделно помещение в ресторанта, което не пречи на останалите, и някой иска да пуши, и да не може да пуши, а да трябва задължително да излиза навън.

Между другото, да ви кажа моето мнение, с големи букви да се напише, аз съм против промяна на Закона за тютюнопушенето и дано удържат и нашите в парламента...Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване.

Най-дългата криза в човечеството

Хората казват: "Вдигнете приходите, вдигнете заплатите и пенсиите!" Ама те не могат да се вдигнат от въздуха. Азбуката не се учи от буквата Ф или З. Първо е А, после е Б.

Кой не иска да даде? Кой политик не иска? Но кой иска да си направи държавата след това развалина? Аз не съм такъв.

Това се оказва най-дългата криза в човечеството.

За една или две години никой не може да вдигне приходите и икономиката, освен в комунистическите лъжи.

За кое правителство Ройтерс е казало, че се е справило с кризата в света и е направило живота на коя страна в света по-добър през последните три години?

Много държави изостават след нас. Румъния например е с 20 места след България и усвояват еврофондовете четири пъти по-малко от нас. За ужас на опозицията тези резултати показват, че пътят по който вървим е правилен

Това е възможно най-добрият бюджет за парите, с които разполагаме.

Използвам случая - да ме чуят всички, които са до 29 години и са безработни - да отиват в бюрата по труда, защото това е рядък шанс. И работодателите да се възползват. Огромни пари стоят, който не ги използва, после да не се сърди.

Аз правя всичко, което е правилно за държавата. И съм убеден, че ако вдигна сега пенсиите или дам коледни надбавки, както искате, ще ми се вдигне рейтингът. Но ще превърна държавата в това, което превърнаха много колеги европейските държави. Затова рейтингът няма никакво значение.

Няма да има коледни добавки към пенсиите, тъй като няма пари в бюджета... За да има за всички, трябва да работят и да не се харчат парите по начина, по който ги харчеше Тройната коалиция. Ако не са били похарчени, сега щеше да има пари. Социално неравенство се прави от това да дадеш 1 милиард за "Цанков камък", вместо да ги дадеш за пенсионерите. Да похарчиш милиард и половина за "Белене", вместо да ги дадеш на пенсионерите.

Миличките мои. Но те през годините главно поддържаха БСП – 22 години... Не ги наказваме. Тези хора са им похарчили парите. Тези хора са държали държавата най-бедна. Но за съжаление носталгията към миналото ги държи там...

Сега времето застудя, Лили, подсети ме да си сложа пуловера, дето съм обещал на тази бабка, която ми го оплете. Те не са имали никога път там. Но открихме магистрала "Люлин", открихме лотовете на "Тракия", открихме Южната дъга, открихме столичното метро, открихме моста на "Брюксел", открихме "Меден рудник" в Бургас. Да не говорим за жп линиите, пречиствателните станции и всичко останало.

Надали има премиер, президент, който да не иска пенсиите да са високи, заплатите да са големи и непрекъснато да растат, да се работи по-малко, да има ниска пенсионна възраст. Ако има такъв, той е за убиване.

Всъщност, ние много хора направихме богати

И това прави впечатление, тази спестовност на българите. Явно, че всичките тези пари от нашата работа се акумулират, влизат в населението... Всъщност, ние много хора направихме богати - пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари.

С Лили сме платили нивата по 700-800 лева квадратния метър, хайде парите в банката и всеки месец лихвичка - колкото, толкова. И като го питаш на улицата как се чувства, той вика - зле се чувствам, беден съм.

С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел.

Бавно, полека нещата ще се подобрят. Имаме икономическа и финансова стабилност, най-ниски данъци в ЕС.

Като най-важното, най-бързо и реално, което може да се случи, това е енергийната ефективност... И ако вместо да си държиш парите в банката, с тази програма, Лили Павлова, която имаме при теб, ако можем, трябва да убедим хората да си направят енергийно ефективни жилища, те ще печелят повече от лихвите от тези пари.

Просто това трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня. Мъжете надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате - през фризьорски салони, чрез брошури. Там най-много си приказват. И когато едната каже - аз вече плащам с 30% по-малко парно, у нас е топло, едвам работи радиаторът, понеже е добре импрегнирано, много съм доволна, другата отиде и каже - чакай сега, защо да не направя и аз така, само тя ли да е доволна - и аз да съм доволна.

Е, действително има хора, които са недоволни, и хора, които са доволни. Едни одобряват, други не. Важно е болшинството да са доволни.

Ще ни дадат и втори мандат

Хората бързо забравят, но аз се надявам, че като дойдат изборите, ще могат да преценят, дали искат да достроим това, което сме започнали, или във финансова криза ще ги излъжат, че ще им дадат повече пари за пенсии и заплати. Ако българите преценят, че можем да си достроим това, което сме започнали, и да им го оставим, ще ни дадат и втори мандат.

Аз бих искал хората, когато определят кой как ги е управлявал и на кой да дадат своето доверие, все пак да се замислят. Ето вчера стартирахме и последната отсечка на метрото до аерогарата. Това са мечти, които им се случиха - да имат метро, да имат южна дъга, да имат зали, в които да идва Дженифър Лопес и кой ли не.

И разчитам да кажат, и аз, ако бях на тяхно място, щях да кажа: Ще го оставя този, поне да ги довърши тези работи, защото другите могат да ги объркат.

Идват избори и аз ще застана до моите обекти, това, което съм произвел за тези 3 години и половина. Да застане Станишев и да покаже неговите.

Аз съм убеден в инстинкта на българите, сигурно има по-умни, по-интелигентни от нас, но силната воля, която имаме и това, че се научихме да го правим добре, ще повлияе на българите.

Може да съм по-притеснен за тези избори, но след десет години всички ще ни кажат браво за това, че в най-голямата криза успяхме да си оправим инфраструктурата.

Думите отлитат, пътят остава.


Източник: www.mediapool.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6082 |11.12.2012 Тлъста глоба отнася нашият тир, блокирал сръбска магистрала . 12| 5566 |16.10.2012 Недоволство затваря магистрала "Тракия"? . 17| 6572 |24.08.2012 А. Атанасов във ФБ: Малееее, 62 милки за 3 километра магистрала! . 21| 6470 |23.08.2012 Л. Павлова: Пускаме още 17 км. от магистрала "Тракия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads