Реклама / Ads
65| 8263 |18.01.2013 НОВИНИ

Махнали Богомил Бонев като министър заради Алексей Петров

.
Според показанията на Богомил Бонев, смяната му като вътрешен министър е била заради отказа му да даде лиценз на застрахователната компания на Алексей Петров
 
Състав на Софийски градски съд изслушва днес свидетелските показания на Богомил Боонев, вътрешен министър в кабинета на Иван Костов, на делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми.

Изслушването започна при закрити врата, тъй като може да се съдържа секретна информация, реши съдът. По-късно заседанието на съда беше открито за външни лица, след като приключи отговорът на въпрос, който вероятно съдържа секретна информация.

Според показанията на Богомил Бонев, дружеството "Лев Инс" не е получило лиценз, докато той е бил министър, защото не е имало информация за произхода на капиталите.

"Лев Инс" е една от компаниите, свързвани с Алексей Петров. Той е един от създателите й (учредена 1996 г. като застрахователна компания "Левски Спартак", 2005 г. преименувана на "Лев Инс"), но в момента името му не фигурира нито в тази компания, нито в свързаната с нея "Лев корпорация".

Бонев каза пред съда, че няма конкретни спомени за натиск върху членовете на Националния съвет по застраховане и застрахователния надзор. Становищата на Бонев за лицензи са се базирали на доклади.

Алексей Петров запита Богомил Бонев дали като вътрешен министър е имал лично отношение към него. Бонев му отговори, че никога не се е интересувал лично от него.

Богомил Бонев каза още, че свързва отстраняването му като вътрешен министър в края на 1999 г. именно с отказа да бъде даден лиценз на застрахователната компания на Алексей Петров. Лицензът бил даден няколко дни след това от новия министър Емануил Йорданов преди той дори да е имал време да се запознае с всички документи. Той посочи, че при даването на лиценз Йорданов се е базирал само на доклад на ген. Атанас Атанасов.

Подобно мнение пред съда изказа и Даниела Конова, която е била директор на Дирекция "Застрахователен надзор" в периода 1998-2000 г. Има вероятност вътрешният министър Богомил Бонев да е бил свален от поста си в края на 1999 г., за да получи лиценз застрахователната компания "Левски Спартак", каза Конова, която даде свидетелски показания по делото през юни миналата година.

В началото на заседанието си днес по делото съдът изслуша показанията на Николай Иванов Тодоров - бивш изпълнителен директор на "Спартак Холдинг". Тодоров е имал бизнес отношения с Алексей Петров и е работил с голяма част от подсъдимите.

Алексей Петров е бил акционер в "Спартак Холдинг" и е посещавал общите събрания на дружеството. Тодоров каза, че познава Алексей Петров като добър човек.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7705 |30.09.2012 Богомил Манчев: "Куантум груп" не е на Сорос . 71| 9272 |19.06.2012 Уволнили Богомил Бонев, за да получи Ал. Петров застрахователен лиценз . 20| 8224 |14.07.2011 Ген. Бонев разконспирира трупа на "политическото" куче . 10| 5485 |23.03.2011 Французин завлече с 50 000 евро Б. Бонев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads