Реклама / Ads
5| 6449 |23.05.2009 НОВИНИ

Малките Българии от Европа се събраха в Микулчице

.
Паметник на светите братя Източник: Вяра Йовева
Паметник на светите братя Кирил и Методий беше открит с много въодушевление и сълзи в Южна Морава в присъствието на българи от цяла Европа.

Под звуците на българска фолклорна музика още от ранния предиобед на 23 май към моравското селце Микулчице заприиждаха дълги колони от автомобили и автобуси с различни европейски регистрации – чешки, словашки, полски, украински, български, австрийски, немски…Малко след тях кортеж от черни лимузини докара и официалните лица. Онези, които идват тук всяка година на Събора на българите от цяла Европа, вече бяха развели трикольори. В топлия майски ден започна спонтанно поредния Събор на българите в Европа.Пореден, но и много различен. Днес българите, живеещи вън от пределите на прародината, се сдобиха с нов знак, който маркира едновременно и българската, и европейската им принадлежност. След едногодишно ходене по мъките, което инициаторите от Българското културно-просветно дружество в Чехия предпочитат да не си припомнят, тук, в Микулчице, беше открит внушителен паметник на светите братя Кирил и Методий. 90% от разходите за него е поела българската държава. Звучи почти изненадващо на фона на клишето, че тя не обгрижва в достатъчна степен диаспората ни в чужбина. Миналата година обаче пак тук, в Южна Морава, където светите братя са били на мисия, се ражда идеята за паметника.

В началото никой не вярва, че е възможно тя да се реализира. Започва събирането на средства и всичко се разиграва по познатия сценарий – мнозина обещават, малцина наистина дават. Представителите на Българското куртурно – просветно дружество в Прага идват в София, където се срещат с председателя на парламента Георги Пирински. Тоий обещава помощ и го прави. Държавата финансира голямата част от проекта. Затова Г. Пирински днес бе почетен гост на откриването. С цитат от химна за Кирил и Методий, който той изрецитира, беше дадено началото на Събора. Цветя и венци обсипаха паметника – дело на скулптора Е. Венков. Той живее в Словакия (само на няколко км от Микулчице) и е заклет патриот. Вече на 70 г. той пламенно брани българското име и ако някой се осмели да обиди нашенец или България, скача да се разправя дори и със сила. Паметникът изработва на почти символична цена.
А иначе на събор като на събор. С много прегръдки, с традиционна българска скара, полята с чешка бира и с доста сълзи. От умиление, от радост, от носталгия…Няколко малки Българии всъщност си дадоха среща в Микулчице в навечерието на 24 май. Събраха се, почувстваха се като едно цяло, все едно са си вкъщи, а след това всеки пое към втория си дом, в новите си страни, където през следващите 364 дни отново ще очакват следващия 24 май. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5795 |22.05.2009 Вторият събор на българите в Европа започна от Прага . 5| 4712 |15.05.2009 Р. Желева: Давам гласност на българските притеснения в Европа . 7| 5299 |13.05.2009 Листата на НДСВ е от хора с доказан принос в Европа . 6| 4656 |08.05.2009 Б. Борисов: ЦИК услужи на Доган с прехвърляне на мандати в малките градове
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads