Реклама / Ads
0| 3221 |12.10.2022 НОВИНИ

Мъск отрича да е говорил с Путин за войната в Украйна

.
Илон Мъск отрече твърденията, че е разговарял с руския президент Владимир Путин, преди да публикува скандалната си анкета в Twitter с предложенията си за прекратяване на конфликта в Украйна.
 

Иън Бремър, ръководител на консултантската компания за политически риск Eurasia Group, твърди, че Мъск лично му е казал за разговора с Путин. Според Бремър Мъск му е казал, че руският президент е „готов да преговаря“, но само ако Крим остане под контрола на Русия, ако Украйна приеме форма на постоянен неутралитет и ако Киев признае руската анексия на Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. По думите му в разговора си с Мъск Путин е заявил, че тези цели ще бъдат постигнати "независимо от всичко" и има потенциал за ядрен удар, ако Украйна нахлуе в Крим. Мъск отрече информацията.


"Разговарях с Путин само веднъж и това беше преди около 18 месеца. Темата беше космосът“, написа Мъск в Twitter.


Миналата седмица изпълнителният директор на Tesla помоли своите 107,7 милиона последователи в социалната мрежа да гласуват по какъв начин да се разреши конфликта в Украйна. Сред идеите имаше и такава за провеждането на нов референдум в части от Украйна, окупирани от руските войски, които Кремъл твърди, че е анексирал. Мъск също предложи светът да признае "официално" Крим, незаконно анексиран от Москва през 2014 г., като част от Русия. Коментарите му бяха приветствани от Москва.


Анкетата предизвика широка полемика. Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че хората, които предлагат Украйна да се откаже от своя народ и земя, „трябва да спрат да използват думата „мир“ като евфемизъм, за да „оставят руснаците да убиват и изнасилват още хиляди невинни украинци и да заграбват повече земя“.


Руският гросмайстор по шах Гари Каспаров нарече туита на Мъск морален идиотизъм, повторение на пропагандата на Кремъл, предателство спрямо украинската смелост и саможертва“.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков приветства предложенията на най-богатия човек в света и заяви, че е "много положително някой като Илон Мъск да търси изход от тази ситуация". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3116 |12.10.2022 Байдън заяви, че „няма намерение” да се среща с Путин . 7| 5546 |12.10.2022 Бойко Ноев: Васалничеството ни към Москва кара Путин да ни атакува . 6| 7096 |12.10.2022 Бившият полковник от КГБ Генадий Гудков: Взривяването на Кримския мост е провокация на Путин и руските служби . 6| 6719 |12.10.2022 The Sun: Страх от преврат тресе Путин, прехвърля елитни части за охрана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads