Реклама / Ads
0| 2740 |23.12.2022 НОВИНИ

Мярката от 25 стотинки на литър гориво да продължи още месец, предлага МФ

.
Компенсацията за потребителите на масови горива от 25 стотинки на литър да продължи още месец.

Това поиска служебният министър на финансите Росица Велкова по време на дебатите по второто четене на удължителния закон за бюджета. В тази връзка председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов направи предложение от името на Министерството на финансите (МФ) за създаване на нова разпоредба. 

 

Росица Велкова посочи, че "Лукойл" е превел данък свръхпечалба в размер на 72 млн. лева и тъй като схемата, която е за 25 стотинки на литър, се преустановява на 31 декември, от МФ предлагат тя да продължи още един месец, докато мине на обществено обсъждане таргетирана мярка за подпомагане на горивата. Като друг мотив за продължаване на мярката, министърът посочи, че тя води до намаляване на инфлацията, при методологията, която прилага Националният статистически институт за изчисляване на хармонизираните индекси на потребителските цени (ХИПЦ).

 

Велкова отбеляза, че е имало запитване на Европейския съюз (EС), защото са считали, че мярката нарушава единния пазар, тъй като 25 стотинки се дават само на български превозни средства с български номера. След обясненията, които дадохме, към момента нямаме негативна реакция от страна на Европейската комисия (EК) или поне нямаме официален отговор, в който те да изразяват несъгласие по мотивите, които сме изложили, добави тя.

 

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС предложи за финансиране на разходите и трансферите Министерският съвет да не може да използва средства по единната сметка на Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система и на средствата по програми и проекти на ЕС, предаде БТА.

 

Срещу това възрази министърът на финансите Росица Велкова. Към вчерашна дата бяхме 1,6 млрд. лева на минус на централен бюджет, а към днешна дата сме вече на минус 2 млрд. на централен бюджет. Това означава, че финансираме национални разходи със средства или от набирателни сметки, или европейски средства, посочи тя. Това просто е кеш, който ние ползваме, това е принципът на единната сметка, разясни Велкова.

 

Абсолютно всички средства на правителството са в една сметка и оперативно се използват всички видове източници, посочи тя. С приемането на текста, който предлага г-н Ананиев, би могло да се наложи в началото на годината да теглим дълг, при условие че ще имаме 10 млрд. във фискалния резерв, отбеляза финансовият министър.

Преди гласуването на предложенията депутатите излязоха в почивка за консултации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2764 |21.12.2022 В НС обсъждат идеята на ГЕРБ производителите да плащат 1 лев на литър гориво . 3| 2992 |07.12.2022 Експертът М. Владимиров разкри: Лукойл печели 88 стотинки на литър . 3| 2449 |01.11.2022 След обжалване съдът гледа мярката на Семерджиев . 4| 2489 |31.10.2022 ГЕРБ предлагат компенсация от 1 лв. на литър за бензина и дизела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads