Реклама / Ads

1| 4081 |26.04.2018 НОВИНИ

Милка Христова: СОС и ЦГМ злоупотребяват с право и търсят съдебна индулгенция за свои незаконосъобразни решения

.
Столичен общински съвет и ЦГМ целят получаването на съдебна индулгенция за незаконосъобразно взетите решения от мнозинството на ГЕРБ в СОС.Това заяви общинският съветник от БСП Милка Христова по повод вчерашното заседание на ВАСпо касационните жалби на СОС и ЦГМ срещу решението на Административен съд София-град от 17.02.2017г., с което се отменя решението на СОС за увеличаване на цената на еднократното билетче на 1.60 лв. и на талоните за 10 пътувания.

Тя припомни, че заедно с колегите й от групата на БСП в СОС от два месеца предупреждават, че се готви процедурна хватка от мнозинството на ГЕРБ в СОС, която цели „делото за билетчето” да бъде прекратено пред ВАС, и цената на билета от 1.60 лв. да се запази. “За съжаление тези предупреждения се реализираха”, заяви Христова. На 5 април 2018г. СОС прие нова Наредба, уреждаща организацията на транспорта в Столична община и превозните документи, с която се отменя изцяло обжалваната Наредба, но се запазва цената на увеличеното еднократно билетче и на талоните за 10 пътувания.


„Целта на занаятието е елементарна и много ефективна. Делото, което е пред ВАС, остава без предмет на обжалване и без правен интерес, поради което следва да бъде прекратено все едно, че незаконосъобразното решение никога не е било взето!”, обясни Милка Христова. Жалбоподателите в лицето на ЦГМ и СОС постъпиха именно така. На 18.04.2018г. те подават молба за прекратяване именно с подобни доводи! Представителите на гражданите възразиха срещу това искане. Доводите на Христова са, че предметът на делото не е отпаднал и интересът на гражданите е запазен, защото разпоредбите от отменената Наредба, които са атакувани – повишената цена – се запазват изцяло в новата Наредба . Тя добави, че и новата Наредба е обжалвана от гражданите.


„На практика се получава следното, обясни Христова – СОС взема неправилни решения, гражданите ги атакуват, а първоинстанционният съд ги отменя. Органът на местна власт обжалва пред ВАС и когато трябва да се получи окончателно правосъдие пред тази инстанция, СОС сам отменя незаконните си решения, искайки от ВАС да прекрати делата, поради липса на предмет на обжалване и правен интерес. По този начин гражданите не могат да стигнат до краен съдебен контрол и да установят с влязло в сила решение, че техните избраници не винаги вземат правилни решения.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5080 |01.03.2018 Милка Христова: СО се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова Наредба . 0| 4852 |27.01.2018 Милка Христова: Има начини за справяне с мръсния въздух в София, но те не са в мерките на СОС . 0| 4049 |24.01.2018 Милка Христова: Огромният провал на Бюджет 2017 в София е в усвояването на европейски пари . 0| 4071 |18.12.2017 Милка Христова: В бюджета на Столична община за 2018 г. приоритетите се заявяват, но не се доказват
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ