Реклама / Ads
11| 6042 |25.04.2020 НОВИНИ

Министър Банов: Ректорът на СУ ”К. Охридски” незаконно ремонтира Ректората

.
Боил Банов Източник: БГНЕС
Министърът на културата Боил Банов не знае дали ректорът на Софийския университет ”Свети Климент Охридски” са го подвели за ремонта на сградата на Ректората, но тя се извършвала абсолютно незаконно.
 

На брифинг пред централния вход на университета той обясни, че всичко това му прилича все едно някои институции са над закона. "Това са лоши сигнали към обществото и към други хора, които не са институции, които и те си мислят, че са над закона", категоричен беше Банов.


Ремонтът трябвало да бъде съгласуван с Министерство на културата и други държавни институции, а не самостоятелно да си решат как ще им бъде по-красиво, негодува Банов.


Културният министър недоумява и защо да се чува с ректора на СУ проф. Герджиков, който може да е бил подведен. "Аз не мога нито да съм му адвокат, нито да го критикувам. Фактът е факт - извършва се действие в неговата институция, което е абсолютно незаконно", каза още Банов.


На въпрос кои са тези институции и други хора, които се мислят, че са над закона, Банов се ядоса на зададения въпрос и даде пример с рап клипа, заснет в сградата на Съдебната палата в средата на февруари месец, като го определи като "някакво нещо" и "отвратително".


Въпреки че някои от журналистите се опитаха да обяснят, че ремонтът на Ректората е по обществен поръчка на Столична община, Банов заяви: От университета могат да заявят, ако искат, че не е имало такова нещо. Всеки може да заяви каквото поиска, но то е ясно, че не е спазен законът и какво ще ни е виновна общината. Общината най-вероятно им е дала предписание да си махнат предишните климатици, но не е предписание да махнеш едните, за да сложиш други, както си прецениш", бе категоричен той.

Директорът на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата Александър Трайков допълни, че обяснението, което дал ректора на университета е, че имало предписание от Столична община за премахване на климатичните тела на над 20 години.


Банов още веднъж заяви, че има институции в България, които считат, че са над законите - така си обяснявал дупките за климатиците по фасадата на СУ. Иначе поставеното на фасадата на висшето учебно заведение скеле вероятно ще бъде премахнато в понеделник, очаква културният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8367 |24.04.2020 Проф.Стефан Попов: Главният прокурор се държи като министър. Извънредното положение може да се превърне в стандарт за властта . 3| 4420 |23.04.2020 Тодор Чобанов: Обсъждаме варианти за контролирани разходки в парка . 6| 4369 |23.04.2020 Министър Ангелкова се надява на късен летен сезон, подкрепя визите за руснаци . 2| 4823 |23.04.2020 ВАС образува 5 дела по жалби срещу заповеди на министър Кирил Ананиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads