Реклама / Ads
3| 4104 |22.12.2021 НОВИНИ

Министър Сандов: Отпускаме пари на общините за борба с мръсния въздух, но засилваме и контрола

.
Допълнителни средства ще бъдат отпуснати към общините в страната, за да се реши проблемът с мръсния въздух. В момента ича 16 наказателни процедури срещу България в Брюксел като четири от тях са в съдебна фаза. Едно от делата е именно заради проблемите с мръсния въздух. В момента правителството ще отпусне около 47 милиона лева за местните самоуправления, но и ще засили контрола. Ако някоя от общините отказва да предприеме мерки за решаване на проблема, тя ще бъде глобявана.
 

Това стана ясно от думите на вицепремиера и екоминистър в правителството на Кирил Петков Борислав Сандов.

 

Тези пари да отиват за подмяна на отоплителни инсталации, които са основен източник на замърсяването. Става дума за обществени сгради, които в момента са на дърва и въглища. Освен общините, по думите на Сандов, подпомогнати ще бъдат и домакинствата. Ще има широк набор от финансови инструменти и стимули, но и по-завишен контрол и мониторинг.

 

"Целта ми е да решим проблема в рамките на година. Това не е лесен въпрос - компонентите и отговорностите са много. Имам призив към местната власт във всички общини 47 милиона лева от бюджета на министерството да отидат там. Отделят се за пръв път национални средства за решаване на този проблем", посочи още Сандов.

 

По думите му мръсният въздух подпомага разпространението и на коронавируса, отслабва имунитета. Сандов обясни, че страната ни е на първо място по белодробни заболявания.

 

Нелегалните сметища са още една причина, срещу която могат да започне налагане на санкции. Общините ще бъдат глобявани, ако проблемът не започне да се решава, обясни още Сандов.

 

“Трябва да се реши проблемът с върховенството на закона. Един от основните проблеми е прокуратурата и отчетността на главния прокурор. Другият е в сектор енергетика. Надявам се там да решим проблема. Никой не трябва да бъде оставен зад борда и тук идват механизмите за модернизация. Надявам се, че до средата на януари ще изпратим план, който да бъде одобрен”, допълни още еко министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3910 |22.12.2021 Обрат: Петко Сертов няма да е съветник на външния министър . 20| 4421 |22.12.2021 За атлантика ген. Събев военният министър Янев сътворил гаф . 9| 7249 |22.12.2021 Правосъдният министър Н. Йорданова: Работим по сигнали за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор . 17| 5149 |21.12.2021 Петко Сертов става съветник на външния министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads